Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Τώρα και οικοδομικές άδειες «φαντάσματα»

Το ασύδοτο «φαγοπότι»των κατασκευαστικών εταιριών διευρύνεται αξιοποιώντας τις... καθυστερήσεις
Το ασύδοτο «φαγοπότι»των κατασκευαστικών εταιριών διευρύνεται αξιοποιώντας τις... καθυστερήσεις
Ακόμα και σε έγκριση οικοδομικών αδειών - εξπρές, με φακέλους «φαντάσματα» και σε άλλες ακόμη πρωτοφανείς αδιαφανείς διαδικασίες, όπως διαγωνισμοί με δύο ή και τρία εναλλακτικά σενάρια για κάθε έργο, είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση με πρόσχημα την επίσπευση των αθλητικών, οδικών και ξενοδοχειακών έργων για την Ολυμπιάδα 2004! Ολα αυτά χωρίς να υπολογίζει το κόστος που μπορεί όλα αυτά να έχουν τόσο στο περιβάλλον και στην τεχνική αρτιότητα των κατασκευών, αλλά και στις οικονομικές επιπτώσεις που τελικά θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός.

Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού και συντονιστή του κυβερνητικού έργου για την Ολυμπιάδα Ε. Βενιζέλου με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου. Αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι «θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες με την επίσπευση της έκδοσης αδειών». Αργότερα διευκρινίστηκε ότι αυτό θα ισχύσει όχι μόνο για τα έργα που αφορούν τα ολυμπιακά έργα ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά για όλα τα έργα που άπτονται των Ολυμπιακών Αγώνων. Με δεδομένο λοιπόν ότι με δύο πρόσφατους νόμους για τους Ολυμπιακούς δίνεται η δυνατότητα στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να καθορίσει το περιεχόμενο των φακέλων (γεωλογικές, αρχαιολογικές, στατικές, αρχιτεκτονικές και άλλες μελέτες) που πρέπει να κατατεθούν για κάθε εγκατάσταση και στη συνέχεια εντός 6 μηνών το πολύ να εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι με τη λέξη «επίσπευση» οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν εννοούν τίποτε άλλο, παρά την κατάθεση φακέλων - «φαντάσματα» και τη διευκόλυνση των εργολάβων να εφαρμόσουν μελέτες κατά το δοκούν...

Επίσης εξετάστηκε η κατάρτιση εναλλακτικών σεναρίων για όλα τα αθλητικά έργα για τα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος και για όλα τα οδικά και άλλα μη απολύτως απαραίτητα έργα για τους Ολυμπιακούς, όπως επισήμανε η Β. Παπανδρέου.

Οι εκκρεμότητες

Είναι γεγονός ότι σε πολλά από τα έργα υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει ούτε καν η οριστικοποίηση του τόπου και τρόπου κατασκευής τους. Οσον αφορά τα καθαρά αθλητικά έργα, εκκρεμότητες υπάρχουν στο Ιππικό Κέντρο και Κέντρο Σκοποβολής στο Μαρκόπουλο, στο Αθλητικό Κέντρο στο Γουδί, στο Κλειστό Γυμναστήριο Πινγκ - Πονγκ και Ρυθμικής Γυμναστικής στο Γαλάτσι, στις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Φλοίσβο, αλλά και στο ποιες εγκαταστάσεις θα περιληφθούν τελικά στην έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το οποίο, κατά τα άλλα, θα γίνει... μητροπολιτικό πάρκο. Ολα αυτά, αν δεν αποφασιστούν έγκαιρα, όπως τονίζεται από τους τεχνικούς, τότε κινδυνεύει να τιναχτεί «στον αέρα» κάθε πρόγραμμα κυκλοφοριακών και άλλων μεταφορικών έργων. Κι αυτό γιατί άλλοι κυκλοφοριακοί φόρτοι αναμένονται όταν υπάρχει διασπορά των έργων σε 10 ολυμπιακούς πόρους και άλλοι όταν οι πόλοι αυτοί λιγοστέψουν σημαντικά με τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Ολα αυτά λοιπόν περί «εναλλακτικών σεναρίων» φαντάζουν ως πειράματα στου Κασίδι το κεφάλι...

Πέρα από αυτά εκκρεμότητες υπάρχουν και σε διάφορα αποφασισμένα οδικά έργα διευκόλυνσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενα παράδειγμα είναι αυτό της λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου, η οποία εξαιτίας αρχαιολογικών ανασκαφών πρόκειται να δημοπρατηθεί χωρίς πρόβλεψη κατασκευής παράλληλων αντιπλημμυρικών έργων! Αλλο παράδειγμα είναι αυτό των τριών κόμβων της Λεωφόρου Κηφισίας (Φάρου, Αγίας Βαρβάρας, Φιλοθέης), που πρόκειται να δημοπρατηθεί με την παγκόσμιας πρωτοτυπίας πρόβλεψη τελικά να κατασκευαστεί μόνο ο πρώτος κόμβος! Παράλληλα φαίνεται πως οδηγείται προς ναυάγιο, λόγω όχι μόνο των αντιδράσεων, αλλά κόστους και στενότητας χρονοδιαγράμματος, η υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα να επιλεγεί η κατασκευή κάποιων κόμβων. Επίσης δεν έχει επιλεγεί η τελική τεχνική λύση για την κατασκευή της λεωφόρου Παπανδρέου στον Πειραιά. Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα που καρκινοβατεί μέχρι στιγμής είναι αυτό της κατασκευής του τραμ και του προαστιακού σιδηροδρόμου, παρά το γεγονός ότι για το πρώτο έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών κάποιο αρχικό κονδύλι.

ΔΟΕ: Ας έρθουν οι ξένοι

Το παιχνίδι των διαρροών συνεχίστηκε χτες με την επιστολή του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντ. Οσβλαντ προς την «Αθήνα 2004», με την οποία εκφράζεται ο προβληματισμός για το εάν προχωρούν τα έργα που έχουν καθυστερήσει.

Το νέο που προκύπτει από την επιστολή είναι ότι ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ρωτά αν επαρκεί το δυναμικό των μικρομεσαίων τεχνικών εταιριών για τα αναγκαία έργα, προβάλλοντας την εκτίμησή του ότι τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση για τα έργα. Κάτι που από πολλούς ερμηνεύεται ως μία έμμεση προτροπή για να απευθυνθεί η ελληνική κυβέρνηση, για πολλά από τα έργα, σε ξένες τεχνικές εταιρίες!

Σύμφωνα με την επιστολή, στην επόμενη επίσκεψη της ΔΟΕ στην Αθήνα στις 21 Νοέμβρη, οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την πορεία υλοποίησης αυτών των έργων. Ακόμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ θα ζητήσουν μεταφράσεις όλων των συμβάσεων, προκειμένου να παρακολουθούν... προσωπικά όλες τις λεπτομέρειες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση των έργων.

Κ. Καραμανλής: «Εθνική ομοψυχία»...

Την επιμονή του στη θέση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση και γι' αυτό απαιτείται «συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών όλων των Ελλήνων», επαναβεβαιώνει ο Κ. Καραμανλής σε επιστολή του προς τον Κ. Σημίτη, με την οποία του ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην επιστολή ο πρόεδρος της ΝΔ επικρίνει τον πρωθυπουργό γιατί «ενώ είναι δεδομένη η συμπαράσταση της ΝΔ, της Αντιπολίτευσης γενικότερα και της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση, παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις της, εμπράκτως αρνείται να αντιμετωπίσει την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Αγώνων ως εθνική υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ