Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Στην ιδιωτικοποίηση και του οδοφωτισμού προχωράει η δημοτική αρχή

Στην εφαρμογή της 330/7-5-2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, για την ιδιωτικοποίηση του οδοφωτισμού, με την εκχώρηση σε εργολάβο των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού, προχωράει η δημοτική αρχή Βόλου. Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ψήφισε το σχέδιο όρων διακήρυξης του ανοικτού ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την «Ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων (οδοφωτισμός) στον δήμο Βόλου», με εκτιμώμενη αξία 18.000.000 ευρώ (!) για τα επόμενα 12 χρόνια. Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κι άλλων υπηρεσιών του δήμου και αποδεικνύει τον πρωτοπόρο ρόλο της δημοτικής αρχής στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, που πληρώνουν ακριβά τα λαϊκά στρώματα και στην πόλη μας.

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής Βόλου για μετατροπή του δήμου Βόλου σε πεδίο της ανάκαμψης επιχειρηματικών και εργολαβικών κερδών στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοποιεί μια σειρά από διατάξεις, μεταξύ των οποίων τον ν. 3389/2005 που προωθεί τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, τον ν. 3855/2010 (εφαρμογή Οδηγίας της ΕΕ 2006/32/ΕΚ) για την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της διαχείρισης των υποδομών Ενέργειας στο όνομα της «εξοικονόμησης», το άρθρο 43 του ν. 4257/2014, βάσει του οποίου: «Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη...», και τον ν. 4412/2016 (εφαρμογή Οδηγίας της ΕΕ 2014/25/ΕΕ), του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στους τομείς του ύδατος, της Ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Τα πληρώνει ο λαός

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ αναφέρει: «Οι Βολιώτες έχουν εμπειρία από τις εργολαβίες και τη διαχείριση έργων από επιχειρηματίες. Αυτά που συμβαίνουν στη ΔΕΥΑΜΒ με τις ληστρικές οικονομικές απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Πρόσφατα εργολαβική εταιρεία σταμάτησε το έργο αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης στη Ν. Ιωνία. Εργα καθυστερούν και χρονίζουν όπως το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων. Διαρκώς έχουμε αναμορφώσεις προϋπολογισμών και χρόνιες παρατάσεις ολοκλήρωσης έργων. Οι εργολαβικές εταιρείες, προσπαθώντας να αποκομίσουν όλο και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο, που κατασκευάστηκε από το σύστημα για να τις στηρίζει, διεκδικούν διαρκώς μεγαλύτερες απαιτήσεις! Εξάλλου, κανείς επιχειρηματικός όμιλος δεν θα επένδυε για την προστασία των κοινωνικών συμφερόντων, παρά μόνο για τα κέρδη του!».

Υπενθυμίζοντας ότι η δημοτική αρχή Βόλου στηρίζει, επί της ουσίας, την «ΑΓΕΤ Lafarge» για την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να εκχωρήσει κι άλλες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι για τις εξελίξεις αυτές δεν προκαλεί εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή των ήδη ανακοινωθέντων υποψηφίων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και λοιπών υποψηφίων άλλων αστικών κομμάτων και «συλλογικοτήτων», τονίζοντας: «Συμφωνούν και ταυτίζονται με τις επιχειρηματικές αντιλήψεις της δημοτικής αρχής Βόλου και τη στήριξη του κεφαλαίου σε επενδύσεις για κέρδη στο Βόλο. Στην πραγματικότητα είναι συμπολίτευση της δημοτικής αρχής. Οι όποιες διαφορές τους οφείλονται, ενδεχομένως, στο ότι εξυπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα. Οσο για τους "Ολοι μαζί για τον Βόλο" του ΣΥΡΙΖΑ, που το "παίζουν" "ανεξάρτητοι", είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να ασκούν κριτική για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου. Αφήνουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκαλύπτουν το γεγονός ότι αυτή υπηρετεί την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Με "θολούρα" και πολιτικές ψευτοαντιπαραθέσεις με τη δημοτική αρχή Μπέου, εμπαίζουν και κοροϊδεύουν τον λαό του Βόλου, όπως και η κυβέρνηση, που καταδικάζει τον λαό μας στην ανέχεια με το "μεταμνημονιακό μνημόνιο" και την παράδοση της λαϊκής περιουσίας και των κρατικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ παλεύουμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ