Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανεβαίνουν η ένταση και η στρατιωτική «δραστηριότητα» σε Ανατ. Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Από τις προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού στις ανατολικές περιοχές
Από τις προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού στις ανατολικές περιοχές
Εντείνονται καθημερινά οι πιέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προς τη Ρωσία με αφορμή το επεισόδιο στα Στενά του Κερτς, που ενώνουν την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο ήρθε να επικαιροποιήσει και να αναζωπυρώσει την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το καθεστώς της Κριμαίας, για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας. Οπως δείχνουν τα γεγονότα που ακολούθησαν, το επεισόδιο εκείνο μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Θυμίζουμε ότι στις 25 Νοέμβρη, τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία και το πλήρωμά τους συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές, όταν επιχείρησαν να διασχίσουν τον πορθμό Κερτς, ο οποίος μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας ελέγχεται από τη Ρωσία, χωρίς να σταματήσουν για τον καθιερωμένο έλεγχο. Οι 24 Ουκρανοί ναύτες κρατούνται στη Ρωσία με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων, θα δικαστούν από ρωσικό δικαστήριο και αντιμετωπίζουν ποινή έως και 2 χρόνια φυλάκιση.

Παρότι στις 26 Δεκέμβρη έληξε η ισχύς του στρατιωτικού νόμου που είχε εφαρμόσει η ουκρανική κυβέρνηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας για 30 μέρες, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ξεκαθάρισε ότι «η ρωσική απειλή δεν έχει εκλείψει». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν θα σταματήσει ποτέ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στην Αζοφική Θάλασσα, τόσο για εμπορικά όσο και για πολεμικά πλοία, προσθέτοντας ότι «πίσω από την Ουκρανία βρίσκονται το διεθνές δίκαιο και η υποστήριξη του πολιτισμένου κόσμου».

Οι σχεδιασμοί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για μετακίνηση περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων περιμετρικά της Μαύρης Θάλασσας «κούμπωσαν» με το επεισόδιο στο Κερτς, το οποίο αναζωπύρωσε αυτήν τη συζήτηση. Καθημερινές είναι και οι εκκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της «Δύσης», τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, στη Μαύρη Θάλασσα. Ολα αυτά ρίχνουν ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή.

Συντηρεί σταθερά την ένταση η Ουκρανία

Η ουκρανική πλευρά συντήρησε την ένταση με τη Ρωσία και τη βδομάδα που πέρασε. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε η ανάπτυξη μιας «αμυντικής μονάδας του ουκρανικού στρατού» στις ακτές της Αζοφικής με στόχο την πρόληψη μιας «εχθρικής επίθεσης και να αυξήσει την ετοιμότητα των στρατευμάτων που σταθμεύουν στην περιοχή». Σύμφωνα με τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, μια «ισχυρή γραμμή άμυνας» έχει αναπτυχθεί κοντά στο στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης στην περιοχή Ντόνετσκ: «Η πόλη είναι καλά οχυρωμένη σε επιθέσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα».

Αλλά και η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία, με τη μετακίνηση εκεί άνω των δέκα μαχητικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Μπελμπέκ, ενώ την προηγούμενη βδομάδα οι ρωσικές ομάδες μάχης των πυραυλικών συστημάτων «S-400 Triumf», που σταθμεύουν στην Κριμαία, πραγματοποίησαν αεροπορικές ασκήσεις ανίχνευσης στόχων και απώθησης μιας εικονικής εχθρικής επίθεσης.

Την Τετάρτη, ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου και βοηθός του υπουργού Αμυνας, Γιούρι Μπιριούκοφ, είπε σε τηλεοπτική εκπομπή πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του έχουν πάρει στον έλεγχό τους τα 2/3 της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης ασφαλείας» στην περιοχή του Ντονμπάς. «Σχεδόν ολόκληρη η γκρίζα ζώνη απελευθερώθηκε και βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας», τόνισε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ, Ντανίλ Μπεσόνοφ, χωρίς να επιβεβαιώσει τα περί κατάληψης των 2/3 της «ουδέτερης ζώνης», έκανε λόγο για κίνηση από την ουκρανική πλευρά με στόχο να υπάρξει νέα αφορμή για την παράταση του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβληθεί μετά το περιστατικό στο Κερτς.

Η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», ή «ουδέτερη ζώνη», χωρίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που προσβλέπουν σε στενότερη σύνδεση με τη Ρωσία, και τον ουκρανικό στρατό, όπως προβλέπει η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, του Φλεβάρη του 2015, που παραβιάζεται συνεχώς.

Ενδεικτικό, ωστόσο, του συνεχούς παζαριού είναι ότι από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, με εκπροσώπους των δύο πλευρών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοινώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση πυρός στις γιορτές, που θα ξεκινήσει στις 29 Δεκέμβρη.

Πάντως, σε μια κίνηση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στην περιοχή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας (NSDC) συζήτησε την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων σε άτομα που εμπλέκονται στις «παράνομες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά και σε όσους συμμετείχαν στην «επιθετικότητα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, στα Στενά του Κερτς», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο. Οι εκλογές αυτές, που κατά τις πολιτοφυλακές δεν παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα, έγιναν στις 11 Νοέμβρη φέτος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τα καθεστώτα των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» απαγορεύτηκε η συμμετοχή των ψηφοδελτίων κομμουνιστικών δυνάμεων.

Νέα ψηφίσματα κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Ενδεικτικές επίσης των πιέσεων που ασκούνται στη Ρωσία, στο πλαίσιο των αντιθέσεών της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ήταν και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την προηγούμενη βδομάδα.

Η Γενική Συνέλευση απέρριψε ψήφισμα που κατέθεσε η ρωσική αντιπροσωπεία για ενίσχυση της Συνθήκης INF για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ, από την οποία έχουν ανακοινώσει ότι αποχωρούν οι ΗΠΑ κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ένα νέο χτύπημα στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας» και προειδοποίησε ότι «σε διάφορες περιοχές του πλανήτη θα αναπτυχθεί μια "κούρσα εξοπλισμών" ή ακόμη και μια άμεση αναμέτρηση».

Για να περάσει το ψήφισμα «ορισμένοι σύμμαχοι και στενοί εταίροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να επιδείξουν ανεξαρτησία στα διεθνή ζητήματα παρά τη σκληρότατη πίεση της Ουάσιγκτον και μια υπεύθυνη στάση για τη διατήρηση του μηχανισμού ελέγχου των εξοπλισμών», συνεχίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ. Αντίθετα, «οι χώρες αυτές, ως επί το πλείστον μέλη του ΝΑΤΟ, ενήργησαν ως αντίπαλοι της Συνθήκης INF, ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις τους για τη σημασία της».

Υπέρ της διατήρησης της Συνθήκης ψήφισαν 43 κράτη, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Ιράν, η Συρία και ορισμένα της Λατινικής Αμερικής, ενώ το ψήφισμα καταψήφισαν 46 κράτη, όπως οι ΗΠΑ, κράτη - μέλη της ΕΕ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), η Ιαπωνία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ουκρανία κ.ά. Απείχαν 78 κράτη.

Τις ανησυχίες τους για την ακύρωση της Συνθήκης INF έχουν εκφράσει αρκετά κράτη της ΕΕ, καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς μπορούν να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάσσονται με τη «γραμμή» των ΗΠΑ για πίεση προς τη Ρωσία. «Παρά τις εκκλήσεις για τη διάσωση του συμφώνου, τα περισσότερα μέλη της ΕΕ ψήφισαν κατά του ρωσικού ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», σημείωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι μόλις τέσσερα κράτη - μέλη, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Μάλτα, «επέδειξαν αρκετό θάρρος (σ.σ. απέναντι στις ΗΠΑ) και απείχαν».

Παράλληλα, η ΓΣ του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που κατέθεσε η Ουκρανία καταδικάζοντας ακόμη μια φορά την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία», η οποία έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014. Η αντιπαράθεση για το καθεστώς της Κριμαίας και για τη σύγκρουση στην Ανατ. Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί μετά το επεισόδιο στα Στενά Κερτς στην Αζοφική. Η ρωσική πλευρά κάλεσε «τα Ηνωμένα Εθνη να επισκεφτούν τη χερσόνησο, να μιλήσουν με τους πολίτες της και να δουν πώς ζουν, όπως έχουν κάνει και πολλές ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες».

Χρήσιμα συμπεράσματα

Αυτό που τελικά επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι στην Ουκρανία και τη μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, συνεχίζεται ο σφοδρός ανταγωνισμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, για ενεργειακές πηγές, αγωγούς μεταφοράς, αγορές, σφαίρες επιρροής.

Αυτός ο ανταγωνισμός, που εκφράστηκε και στο εσωτερικό της ουκρανικής αστικής τάξης, οδήγησε την άνοιξη του 2014 στην ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, με παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ, που θυμίζουμε συνέβη όταν ήταν σε εξέλιξη παζάρι, κυρίως για το ζήτημα της Ενέργειας, και με την ΕΕ και με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στήριξαν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που πραξικοπηματικά κατέλαβαν την πολιτική εξουσία.

Η Ρωσία, από την άλλη, ενίσχυσε και ενισχύει τα αστικά καθεστώτα στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και την Κριμαία - που ενσωμάτωσε το Μάρτη του 2014. Ο ουκρανικός λαός, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν και με το αίμα τους όλα αυτά τα χρόνια, ουσιαστικά μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, το γεγονός ότι η περιοχή βρέθηκε και βρίσκεται στο στόχαστρο του ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλίων ως ...«ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος».

Αυτά για να βγαίνουν συμπεράσματα και για τα «φούμαρα» που πλασάρονται στη χώρα μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και όλα τα άλλα αστικά κόμματα (ή αντίστοιχα στην Κύπρο), περί αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου, «λαϊκής ευημερίας» και «ασφάλειας», που δήθεν μπορεί να φέρει η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη γειτονιά μας, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η Ουκρανία αποτελεί ένα μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, με δεδομένους μάλιστα τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Αντικειμενικά, επομένως, θα αποτελεί ανοιχτή πληγή όξυνσης και αντιπαράθεσης.


Ε. Μ. - Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ