Σάββατο 5 Γενάρη 2019 - Κυριακή 6 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Γιορτινό στεφάνι

Μια εντυπωσιακή ...γιορτινή φωτογραφία πρόσφερε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», που παρουσιάζει ένα πολύ λαμπερό άστρο στο κέντρο να φωτίζει το νέφος σκόνης γύρω του, ενώ πλειάδα άλλων άστρων λαμπυρίζουν στο ίδιο τμήμα του ουρανού. Πρόκειται για το άστρο RS του νότιου αστερισμού της Πρύμνης, ένα αστέρι με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη του Ηλιου, μέγεθος 200 φορές μεγαλύτερο και 15.000 φορές πιο λαμπρό!

Το RS Πρύμνης είναι ένας από τους λαμπρότερους μεταβλητούς αστέρες (Κηφείδες), δηλαδή άστρα που η φωτεινότητά τους αυξομειώνεται με σταθερό ρυθμό. Το νεφέλωμα γύρω από τον RS Πρύμνης επίσης μεταβάλλει τη φωτεινότητά του, αφού είναι ετερόφωτο. Μάλιστα, στις φωτογραφίες που τράβηξε το «Χαμπλ» αποτυπώνεται το φαινόμενο της «φωτεινής ηχούς». Αν και το φως ταξιδεύει πολύ γρήγορα φτάνοντας από τη Σελήνη στη Γη σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, το νεφέλωμα του RS Πρύμνης είναι τόσο μεγάλο, που το ανακλώμενο φως μπορεί να φωτογραφηθεί καθώς ταξιδεύει μέσα στο νεφέλωμα.

Παρατηρώντας τη διακύμανση του φωτός του RS Πρύμνης και τους φωτεινούς παλμούς που διαδίδονται μέσα στο νεφέλωμα, οι αστρονόμοι μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια τις αποστάσεις. Ετσι έχουν βρει ότι το RS Πρύμνης απέχει 6.500 έτη φωτός από τη Γη, με περιθώριο λάθους μόλις 1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ