Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κέρδη για τους εργολάβους, ομηρία για τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση

Τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών αναδεικνύει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλου, σε μονάδες της περιοχής.

Στην επίσκεψη, που «συνοδεύτηκε από θερμά λόγια για τον "πρωτοπόρο ρόλο" της Ελλάδας και της Κρήτης στη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης», η Ενωση αντιπαραθέτει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου: Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών έχουν γίνει επτά εργατικά «ατυχήματα». Οι συνθήκες δουλειάς είναι άθλιες και οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε κινδύνους, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους. Δεν έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού το ΚΔΑΥ διαχειρίζονται εργολάβοι, που «ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά τους σχέδια διατηρούν ή απολύουν όποιον εκείνοι επιθυμούν».

Για όλα τα παραπάνω, η Ενωση υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης, «που συνεχίζει την πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας μερικών μετόχων σε εταιρείες και φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων» του δήμου Ηρακλείου, ο οποίος, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, κρατά σε καθεστώς ομηρίας δεκάδες συμβασιούχους και παραδίδει την ανακύκλωση σε εργολάβους.

Καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας και επεξεργασίας απορριμμάτων, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Διεκδικεί: Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ένταξή τους στο καθεστώς των ΒΑΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με επιπλέον φορολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ