Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Την Κυριακή βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Από το μπλόκο που έστησαν στη νέα Εθνική Οδό Ε-65 οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας το Δεκέμβρη

Eurokinissi

Από το μπλόκο που έστησαν στη νέα Εθνική Οδό Ε-65 οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας το Δεκέμβρη
Στις πλατείες των χωριών θα βγάλουν τα τρακτέρ τους, την Κυριακή 13 Γενάρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, προετοιμαζόμενοι για τις πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής, με αντικείμενο τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις αυτές ξεκίνησαν στα τέλη του χρόνου που πέρασε, με κατά τόπους αγωνιστικές συγκεντρώσεις, μπλόκα και άλλες μορφές πάλης, με αιχμή τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αφορούν μια σειρά αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων αυτό το διάστημα.

Η απόφαση για την έξοδο των τρακτέρ πάρθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), την Τετάρτη 2 Γενάρη, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων από χωριά του νομού. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, για την ενημέρωση των αγροτών, οι οποίες θα καταλήξουν σε πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών, που προγραμματίζεται να γίνει μέχρι τις 18 Γενάρη στον Παλαμά.

Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ως θετική η κινητοποίηση και το μπλόκο με πολλά τρακτέρ, που στήθηκε στη νέα Εθνική Οδό Ε-65 τη Δευτέρα 17/12 και κράτησε έξι μέρες, με αιχμή το πρόβλημα της χαμηλής τιμής παραγωγού στο βαμβάκι, καθώς - όπως τονίστηκε - ανέδειξε σε πανελλαδικό επίπεδο το αίσχος των ανοιχτών - χαμηλών τιμών που εφαρμόζουν οι εμποροβιομήχανοι, πατώντας στις πλάτες της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα, επισημάνθηκε ότι και αυτή η μάχη που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά, με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων, στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, που την οδηγούν σε νέα δραματική μείωση του εισοδήματος.

Οπως αναφέρθηκε, στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που βγάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ξανά στους δρόμους περιλαμβάνονται: Οι πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι. Οι πολύ υψηλές τιμές που επιβάλλουν τα μονοπώλια και το κράτος στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Οι μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που είτε δεν αποζημιώνονται καθόλου, είτε δίνονται κάποια ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, ή μέσω των de minimis. Οι περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων που με κάθε νέα ΚΑΠ της ΕΕ γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η φοροληστεία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ, και τα άλλα χαράτσια. Τα χρέη που αυξάνονται και οι απειλές για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών.

Υπογραμμίστηκε ότι ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και άλλα λαϊκά στρώματα με τα οποία έχουν κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανακοπής της επίθεσης που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά και να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις.

Συνελεύσεις και συσκέψεις αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών
  • Συσκέψεις αγροτών και κτηνοτρόφων για την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, θα οργανώσουν τις ερχόμενες μέρες οι Αγροτικοί Σύλλογοι των επαρχιών Τυρνάβου και Ελασσόνας.
  • Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην ετήσια Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 10/1, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, για ενημέρωση και προγραμματισμό της δράσης για το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκεται ο αγώνας για ικανοποιητικές τιμές σε λεμόνι - εσπεριδοειδή και γάλα, για να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων, για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς, για άμεση ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα αναμπέλωσης, καθώς και η εξόφληση από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ της φετινής παραγωγής με την καλύτερη τιμή της αγοράς.
  • Σε τακτική Γενική Συνέλευση καλεί τους αγρότες ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Βύσσας, την Πέμπτη 10/1 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ