Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν αλλεπάλληλα κρούσματα απληρωσιάς σε όλη τη χώρα

«Ζει και βασιλεύει» η εργοδοτική ασυδοσία στη... «μεταμνημονιακή» περίοδο

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Τρίπολης για την καταβολή των δεδουλευμένων τους
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Τρίπολης για την καταβολή των δεδουλευμένων τους
Αλλεπάλληλα κρούσματα απληρωσιάς εργαζομένων σε όλη τη χώρα καταγγέλλουν συνδικάτα από μια σειρά κλάδους, καθώς η εργοδοτική ασυδοσία κλιμακώνεται πάνω στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που διαμόρφωσαν η σημερινή κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της, το οποίο διατηρείται στο ακέραιο και ενισχύεται συνεχώς και στην περιβόητη... «μεταμνημονιακή» περίοδο.

Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, η οποία εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε άνοδο της οργάνωσης και της πάλης των εργαζομένων, με αιχμή την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών τους και τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Εργολαβικό «δουλεμπόριο» στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ

Το «δουλεμπόριο» που κυριαρχεί στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ, αλλά και την εργοδοτική τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Οπως αναφέρει, εκατοντάδες εργαζόμενοι στις εργολαβίες των σταθμών και ορυχείων έκαναν γιορτές απλήρωτοι και κάποιοι με ψίχουλα (μερίσματα) που ρίχνουν οι εργολάβοι έναντι αμοιβής. Οσο για το Δώρο Χριστουγέννων, κάποιοι εργαζόμενοι το επέστρεψαν εξολοκλήρου στους εργοδότες τους και κάποιοι ένα μέρος του. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένα από εργολαβίες που έληξαν οι συμβάσεις εδώ και δύο έως πέντε χρόνια.

«Τα παραπάνω αποτελούν τον κανόνα της κατάστασης που επικρατεί στις εργολαβίες των ορυχείων και των σταθμών», καταγγέλλει το Σωματείο και υπογραμμίζει: «Ο πολυδιαφημιζόμενος νόμος για την "απλήρωτη και αδήλωτη εργασία", της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας αλλά και δεν ήθελε, αφού ο βασικός στόχος παραμένει το χαμηλό κόστος εργασίας. Τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων. Αυτό επιτάσσει ο δρόμος της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ανταγωνισμού, που κλείνει και ιδιωτικοποιεί εργοστάσια και αφήνει απλήρωτους και στην ανασφάλεια χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτήν την πολιτική, που εκπορεύεται από την ΕΕ, την προσκυνάνε τα αστικά κόμματα, αλλά δυστυχώς και μια συνδικαλιστική πλειοψηφία που την αποδέχεται και τη στηρίζει».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί όλο το έκτακτο προσωπικό (εργαζόμενους στις εργολαβίες, οκταμηνίτες, διμηνίτες), με τη στήριξη από τους μόνιμους εργαζόμενους, να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αναστολές και μαζί με το Σωματείο να διεκδικήσουν: Αμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Κατάργηση της απλήρωτης εργασίας. Κανένας απλήρωτος εργαζόμενος. Πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με παράλληλη κατάργηση του «δουλεμπορίου». Υπογραφή ΣΣΕ για όλο το έκτακτο προσωπικό με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ.

ΚΔΑΥ Τρίπολης: Απληρωσιά και εργοδοτική προκλητικότητα

Την απληρωσιά των εργαζομένων και την προκλητική στάση της επιχείρησης «Recycling South East LTD», που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ Τρίπολης, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Εμπορικών Επιχειρήσεων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αρκαδίας.

Μετά από πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που είναι απλήρωτοι από το Νοέμβρη και χωρίς ένσημα από τον Αύγουστο, η εργοδοσία κοινοποίησε στις 2 Γενάρη στο Σωματείο έγγραφο με το οποίο προκλητικά δηλώνει ότι σήμερα, Τρίτη, θα εξοφλήσει τη μισθοδοσία μόνο του μήνα Νοέμβρη και όχι το σύνολο των δεδουλευμένων. Μάλιστα, απειλεί τους εργαζόμενους με «κυρώσεις» σε περίπτωση που προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις καθιστώντας «μη εφικτή» τη λειτουργία του ΚΔΑΥ...

«Δεν κάνουμε πίσω από τον αγώνα μας γι' αυτά που δικαιούμαστε», τονίζει το Σωματείο. Καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες απέναντι στις αυθαιρεσίες και την προκλητική στάση της εργοδοσίας. Καλεί παράλληλα τους δήμους της περιοχής που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΔΑΥ Τρίπολης (Τρίπολης, Γορτυνίας, Μονεμβασιάς, Κορίνθου, Επιδαύρου, Ναυπλιέων) «να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για να ελέγχει το σχεδιασμό και την ποιότητα της ανακύκλωσης, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους και να δουλεύουν σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας». Απευθύνει, τέλος, κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους, που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, κατώτερο βασικό μισθό 751 ευρώ, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Απληρωσιά, απολύσεις και χρωστούμενα ένσημα στη βιομηχανία επίπλων «ΗΡΑ»

Στον «αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας επίπλων «ΗΡΑ» στη Λάρισα, που κάηκε πριν από λίγες μέρες. Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα 1,5 μήνα στους 35 εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη απολυθεί, χωρίς όμως να πάρουν αποζημίωση απόλυσης, ενώ διαπίστωσαν ότι ο εργοδότης δεν τους ασφάλιζε από το Νοέμβρη του 2017, παρακρατώντας και την εργατική ασφαλιστική εισφορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ούτε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ!

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με παρέμβασή του στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητάει να υποχρεώσει τον εργοδότη να πληρώσει όλα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα ζητάει από τον ΕΦΚΑ να υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει όλα τα χρωστούμενα για την Ασφάλιση, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη οι εργαζόμενοι και να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Ζητάει επίσης την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για να πάρουν όλοι έκτακτο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, λόγω της μη καταβολής αποζημίωσης απόλυσης.

Οφειλόμενα δεδουλευμένα σε ναυτεργάτες

Δεδουλευμένα μηνών οφείλει η ναυτιλιακή εταιρεία «NAFTOTRADE SHIPPING», σύμφωνα με καταγγελίες των ναυτεργατών - μελών του πληρώματος του Φ/Γ πλοίου «NAFTOCEMENT III». Οι ναυτεργάτες σε περίπτωση που η εταιρεία δεν τους καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας στο επόμενο λιμάνι που θα προσεγγίσουν. Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών, με βάση τη ΣΣΕ Μεσογειακών Φ/Γ πλοίων.

Αντίστοιχα, η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ζητούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον Α' μηχανοδηγό του ΕΓ-Ο/Γ «ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ Δ.», της ναυτιλιακής εταιρείας «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΚΗ ΝΕ». Σύμφωνα με καταγγελία του εργαζόμενου, που δούλευε από 01/06/2018 έως 16/09/2018 στο προαναφερθέν πλοίο, στην πορθμειακή γραμμή Πόρος - Γαλατάς, η εταιρεία δεν του κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων που προβλέπεται με βάση τη ΣΣΕ Πληρωμάτων Πορθμείων Εσωτερικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με πλούσια πείρα και στόχο την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων του κλάδου (2019-12-12 00:00:00.0)
Καταγγέλλει ανταπεργία από δήμο και εργολάβο (2018-03-09 00:00:00.0)
«Λοκ άουτ» προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία (2017-09-15 00:00:00.0)
Μαζικές απολύσεις εργολαβικών στα ορυχεία της ΔΕΗ (2016-07-20 00:00:00.0)
Απεργούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες (2013-01-18 00:00:00.0)
Απεργία στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας την Πέμπτη (2011-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ