Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συνεχίζει τις προσαρμογές της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», πέρασε χτες η αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση στην Επιτροπή προκειμένου να πάρει το δρόμο, από τη Δευτέρα, για την Ολομέλεια.

Μιλώντας ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, στην Επιτροπή ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «η κυβέρνηση συνεχίζει να ξετυλίγει την αντιλαϊκή της πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση μέσα από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΕΙ και πανεπιστημιακών Τμημάτων αναμορφώνοντας τον χάρτη και αναδιαρθρώνοντας τη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αρωγή δυστυχώς και των ίδιων των διοικήσεων των ανώτατων ιδρυμάτων».

Οπως εξήγησε, οι συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ που συνεχίζει και αυτό το νομοσχέδιο αναδεικνύουν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αυτό που προωθεί είναι «να ενισχυθούν η ήδη πολύπλευρη σύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων, η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, η πολυδιάσπαση των σπουδών, ώστε να παρέχουν διαβαθμισμένα προσόντα, με τους απόφοιτους βορά στα εφήμερα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργοδοτών και στο διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων και καταρτίσεων», πολιτική στην οποία, όπως τόνισε, συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, ανεξαρτήτως διαχειριστικών διαφωνιών.

Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων

Ειδική αναφορά έκανε στην τροπολογία της κυβέρνησης για το νέο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών, τροπολογία που όπως φάνηκε αποδέχονται και τα άλλα αστικά κόμματα, ενώ εκφράζοντας το αίτημα του κινήματος των εκπαιδευτικών ζήτησε την απόσυρσή της, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, χτες, όπως έκανε και τις προηγούμενες μέρες, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, το κατηγόρησε πως συμφωνεί με τον νόμο Διαμαντοπούλου, πως συμπλέει με τη ΝΔ και εκφράζει υπερβολικές θέσεις γιατί τάχα δεν θέλει διορισμούς!

Απαντώντας ο Γ. Δελής σημείωσε: «Δε χρειάζεται, νομίζω, ν' απαντήσω στην κατηγορία του κ. υπουργού ότι το ΚΚΕ δεν θέλει διορισμούς, τάχα. Εντάξει, μην το ξαναπείτε, γιατί εκτίθεστε, γελάνε και τα τσιμέντα, εάν λέτε τέτοια πράγματα. Το λαμβάνουμε ως δείγμα μάλλον απώλειας ψυχραιμίας, αλλά να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι θέλει τάχα το σύστημα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός μιας κυβέρνησης που όχι μόνο διατηρεί σε ισχύ αυτόν το νόμο, δηλαδή το νόμο 3848/2010, αλλά τον συνεχίζει από εκεί που τον άφησε η κα Διαμαντοπούλου και τον βαθαίνει με τα λεγόμενα "ακαδημαϊκά προσόντα", που απαξιώνουν ακόμα περισσότερο τα πτυχία, αυτό πάει πολύ και μόνο μια λέξη το περιγράφει, η λέξη "θράσος"».

Επισήμανε ακόμα ότι, όταν ο υπουργός - δηλαδή η κυβέρνηση - χαρακτηρίζει ακραίο το αίτημα του ΚΚΕ για μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών των τελευταίων χρόνων με μαζικούς διορισμούς, «απαντάτε πρώτα απ' όλα σ' αυτούς τους ίδιους τους αναπληρωτές και τους λέτε κατάμουτρα ότι όχι μόνο δεν θα μονιμοποιηθούν, αλλά και ότι με το νέο σύστημα που εισάγετε και που φέρνει μεγάλες ανακατατάξεις στους πίνακες προσλήψεων, πολλοί απ' αυτούς βρίσκονται μπροστά στον εφιάλτη της απόλυσης και της μη πρόσληψης, γιατί μπορεί μεν να βρίσκονται στους πίνακες κατάταξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και θα εργαστούν».

Χαρακτήρισε «το αίτημα του λαϊκού κινήματος για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών ώριμο, αναγκαίο, φλογίζει τις ψυχές χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δυναμώνει τον αγώνα τους μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και το λαό, γιατί αποτελεί την πιο βασική, την πιο στοιχειώδη απάντηση στις σημερινές τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Εκπαίδευση. Γι' αυτό και αυτό το αίτημα, αργά ή γρήγορα, το λαϊκό κίνημα θα το επιβάλει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ