Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο καθηγητής Φάνης Κακριδής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Σε ηλικία 86 ετών, «έφυγε» από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σημαντικός φιλόλογος Φάνης Κακριδής.

Γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα, σε μια φιλολογική οικογένεια, καθώς πατέρας του ήταν ο διακεκριμένος φιλόλογος και δημοτικιστής Ιωάννης Κακριδής, μητέρα του η επίσης φιλόλογος Ολγα Κομνηνού - Κακριδή, ενώ την επιστήμη της φιλολογίας ακολουθούσαν και η αδελφή του Ελένη και ο παππούς του, Θεοφάνης.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας, όπου και υπηρέτησε ως λέκτορας για την αρχαία και τη νέα ελληνική γλώσσα έως το 1964. Τότε εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρέτησε έως το 1982, με μια διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε. Ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, και τελικά πάλι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έως το 2000.

Ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου. Μάλιστα, τη δεκαετία του '80 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του υπουργείου Παιδείας, καθώς και πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Ανάμεσα στα έργα του: «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία», «Αρχαίος Ελληνικός λόγος. Η ιστορία ενός πειραματικού βιβλίου», «Γραμματική της λατινικής γλώσσης», «Η ελληνική λογοτεχνία» κ.ά.

Με αφορμή την απώλεια του Φ. Κακριδή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνη Κακριδή. Ο Φάνης Κακριδής, προερχόμενος από μια οικογένεια διακεκριμένων φιλολόγων, άφησε κι ο ίδιος το στίγμα του στην έρευνα και γενικότερα την επιστήμη της φιλολογίας, εκφράζοντας παράλληλα γόνιμο προβληματισμό για την εκπαιδευτική πολιτική και ιδιαίτερα τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στους νέους, τους μαθητές μέσης εκπαίδευσης, τους φοιτητές του».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατό του εξέδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ