Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι ζωτική ανάγκη

Για άλλη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, με προεξάρχον στη φάση αυτή το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, η οποία κατά τη σχολική χρονιά που διανύουμε δεν έχει κατοχυρωθεί δωρεάν για όλους τους μαθητές. Στο δε τέλος του μήνα αναμένονται διαγωνισμοί για τη μεταφορά μαθητών των επόμενων χρόνων, που φαίνεται ότι θα γίνουν με τη νέα ΚΥΑ, η οποία θέτει περιορισμούς για μεγάλο μέρος των μαθητών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων σημειώνει:

«Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 48 Μουσικά και 6 Καλλιτεχνικά Σχολεία. Από την αρχή του σχολικού έτους η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση ενάντια στα σχολεία αυτά.

Αφενός αποπειράθηκε να υποβαθμίσει το χαρακτήρα τους και τα μετατρέπει από σχολεία εκπαίδευσης του μουσικού και καλλιτεχνικού αντικειμένου σε σχολεία ενθάρρυνσης, αφετέρου, με την υπ' αρ. 50025/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) "Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από την Περιφέρεια" και τη διευκρινιστική εγκύκλιο με αρ. 538834/4-10-18, θέτει χιλιομετρικούς περιορισμούς στην ελεύθερη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Μέχρι τώρα, με βάση τον ιδρυτικό νόμο των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων οι μετακινήσεις πραγματοποιούνταν δωρεάν, με ευθύνη της Περιφέρειας και με δημόσιες συμβάσεις.

Τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι διαδημοτικά και οι μαθητές προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς δήμους. Με τη νέα ΚΥΑ, που πρακτικά θα ισχύσει για το έτος 2019 - 2020 και για τα επόμενα τρία χρόνια, τα σχολεία θα αποδυναμωθούν από το μαθητικό τους δυναμικό, καθώς αποκλείεται η δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών που ήδη φοιτά σε αυτά (στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου τίθενται εκτός δωρεάν μεταφοράς το 26%, στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου το 53%, στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα το 12% κ.λπ.) αλλά και εκείνων που θα μπορούσαν να τα επιλέξουν στο μέλλον. Επομένως, η φοίτηση καθίσταται απαγορευτική και πλήττεται ο πυρήνας του δικαιώματος στη δημόσια Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς οδηγεί τα σχολεία αυτά σε μαρασμό, τόσο με τη μόνιμη και διαρκή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους όσο και με αυτό το διπλό χτύπημα.

Ας μας πουν επιτέλους όλοι αυτοί που κόβουν κορδέλες και εγκαινιάζουν καινούργια σχολεία:

1) Πώς αυτά θα λειτουργήσουν χωρίς ουσιαστική μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση, χωρίς μόνιμους καθηγητές, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και τέλος χωρίς μαθητές;

2) Πώς είναι δυνατόν η καθ' ύλην αρμόδια για τα θέματα μετακίνησης των μαθητών περιφερειακή αρχή να ζητά με ομόφωνη (πλην Τζήμερου) απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την κατάργηση οποιουδήποτε χιλιομετρικού περιορισμού και τα υπεύθυνα υπουργεία να μιλούν για μειωμένα κονδύλια;

Επειδή τα παιδιά μας, οι ανάγκες τους και τα όνειρά τους δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά με αντίβαρο λογιστικά παιχνίδια, απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί η νέα ΚΥΑ που καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους.
  • Να δημιουργηθεί άμεσα ενιαίος και δημόσιος φορέας μεταφοράς των μαθητών».
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών. Σημειώνοντας και υιοθετώντας την παραπάνω επιχειρηματολογία της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αποσύρει τη νέα ΚΥΑ που καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ