Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ NEΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της κυπριακής νεολαίας

Χαιρετισμός στο 19ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ

Την Κύπρο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τον Πασχάλη Καγιάννη, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης, και την Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, για να συμμετάσχει στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ (4-6 Γενάρη) με σύνθημα «ΕΔΟΝ γερή και μαζική, δύναμη στους αγώνες της νεολαίας».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι από όλες τις Τοπικές Οργανώσεις της Κύπρου και του εξωτερικού. Συμμετείχαν εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών πολιτικών οργανώσεων Νεολαίας και ξένοι αντιπρόσωποι από 18 οργανώσεις Νεολαίας.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η ΕΔΟΝ διοργάνωσε διεθνές σεμινάριο με θέμα «Η Ιστορία μέσα από τα μάτια της άρχουσας τάξης», όπου εκ μέρους της ΚΝΕ τοποθετήθηκε η Κ. Χριστοπούλου.

Κατά την τελευταία μέρα του Συνεδρίου εγκρίθηκαν ομόφωνα το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και τα ψηφίσματα για τη διεθνή κατάσταση, την τουρκοκυπριακή νεολαία, τη Μέση Ανατολή και τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, καθώς επίσης και η Οικονομική Εκθεση. Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ανδρος Κυπριανού, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΕΔΟΝ απηύθυνε εκ μέρους της ΚΝΕ ο Π. Καγιάννης:

«Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, στέλνουμε διεθνιστικούς χαιρετισμούς στα μέλη και τα στελέχη, στους φίλους της ΕΔΟΝ.

Ευχόμαστε στους αντιπροσώπους καλή επιτυχία στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου σας.

Ευχόμαστε οι αποφάσεις του να δυναμώσουν τον αγώνα της νεολαίας στην Κύπρο για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, επιτρέψτε μας, με αφορμή την παρουσία μας εδώ στην Κύπρο, να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της κυπριακής νεολαίας, που έχει ως στόχο μια Κύπρο λεύτερη, στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες. Για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, το πιστεύουμε και το παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Το μέλλον των νέων στην Ελλάδα, στην Κύπρο, σε όλο τον κόσμο:

  • Δεν μπορεί και δεν θα είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, της απλήρωτης δουλειάς, της ανεργίας, της αναγκαστικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.
  • Δεν μπορεί και δεν θα είναι το σύστημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της κατοχής, των επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που προωθώντας τα συμφέροντά τους στον ανταγωνισμό τους με άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις σκοτώνουν, τραυματίζουν και ξεριζώνουν τους λαούς της περιοχής μας, μπλέκουν με την ενεργή στήριξη των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο τους λαούς μας σε επικίνδυνα πολεμικά σχέδια, αξιοποιώντας εδάφη των χωρών μας ως ορμητήρια.
  • Δεν μπορεί και δεν θα είναι η υποταγή που καλλιεργεί το σύστημα στους νέους, ο "ρεαλισμός" που λέει ότι "έτσι είναι τα πράγματα", "πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα", να ξεχάσουμε τη συλλογική διεκδίκηση, τον οργανωμένο αγώνα, να αποδεχόμαστε μια ζωή χωρίς δικαιώματα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Γι' αυτό λέμε: Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός! Είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός!

Γιατί εμείς ξέρουμε ότι ο "ρεαλισμός" που προβάλλει το σύστημα, στο σχολείο και στη σχολή, στη δουλειά, όπως επίσης και μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, την τέχνη κ.λπ., δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ρεαλισμός της υποταγής. Υπάρχει όμως και ο ρεαλισμός της σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα. Ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο δρόμος που το ΚΚΕ, στα 100 χρόνια της ηρωικής του διαδρομής, στις φυλακές, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις μεγάλες διαδηλώσεις, και η ΚΝΕ στα 50 χρόνια της στο πλάι του, βαδίσαμε, και συνεχίζουμε να βαδίζουμε στις σημερινές συνθήκες εγκαινιάζοντας τον νέο αιώνα του Κόμματός μας, μέχρι την τελική νίκη! Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να έχει αποτελέσματα, στον οποίο μπορούμε να αποσπάμε κατακτήσεις, έχοντας καθαρό ότι στη ζωή "τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται", ότι η Ιστορία γράφεται με ταξική πάλη, με αγώνα - ρήξη - ανατροπή. Γιατί, όπως έγραψε και ο Ισπανός συγγραφέας Θερβάντες: "Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας. Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη"!

Και αυτή η δικαιοσύνη δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει σε ένα άδικο σύστημα, τον καπιταλισμό, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία σε όλο τον κόσμο.

Και στην Ελλάδα, όσο κι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πασχίζει να πείσει ότι "αποκαθιστά τις αδικίες", ότι εφαρμόζει τη λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη", ότι τη χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, η αλήθεια είναι μία: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται και στηρίζει μονοπωλιακούς ομίλους, τους βιομήχανους της Ελλάδας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Βγάζει σε πέρας τη "βρώμικη δουλειά" για λογαριασμό του κεφαλαίου, αφού ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με οπορτουνιστική καταγωγή, έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να εγκλωβίζει εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, τη νεολαία. Και αυτό το έκανε σε μία περίοδο κρίσιμη για τον καπιταλισμό στην Ελλάδα, σε συνθήκες μεγάλης φθοράς και απαξίωσης των παραδοσιακών αστικών κομμάτων στη χώρα μας. Πραγματικά "παίρνει την μπουκιά από το στόμα" της ΝΔ, συνεχίζοντας και σήμερα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό από κοινού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, διατηρούν όλους τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και φορτώνουν νέα βάρη στον ελληνικό λαό (Ασφαλιστικό, νέοι φόροι κ.λπ.). Γι' αυτό συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα και προωθούν τον μεγάλο στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για τη "γεωστρατηγική της αναβάθμιση" στην Ανατολική Μεσόγειο, μετατρέποντας ολόκληρη την Ελλάδα σε μια μεγάλη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, προωθώντας άξονες συμμαχίας που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως είναι ο άξονας των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Σε μια περίοδο μάλιστα που μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για νέες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, αφού οξύνεται ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, τις αγορές, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή και την όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης».

Μπροστά στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τον επόμενο μήνα η ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει το 12ο Συνέδριό της. Στο επίκεντρο του προβληματισμού μας βάζουμε το πώς η ΚΝΕ δυναμώνει ολόπλευρα ως Νεολαία του ΚΚΕ και αποκτά την ικανότητα να εκπληρώνει τον πρωτοπόρο ρόλο της για να συμβάλει με νεανικές δυνάμεις στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Πώς η Οργάνωσή μας αποκτά την ικανότητα να συνδέει τις ανησυχίες, την ανάπτυξη αγώνων των νέων από τις πιο μικρές ηλικίες με την προώθηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συμμαχίας, για την εργατική εξουσία.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους μεγάλους εορτασμούς που κορυφώθηκαν στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία, για τα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Παίρνουμε δύναμη από την πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ, που δρα στο πλάι του ΚΚΕ, δραστήρια μέσα στη νεολαία της χώρας μας, με χιλιάδες μέλη και φίλους. Πρωτοστατώντας τους τελευταίους μήνες σε δεκάδες κινητοποιήσεις με συνθήματα χιλιάδων εργαζομένων και νέων ενάντια στο ΝΑΤΟ, στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την ενίσχυση των υπαρχουσών. Πρωτοστατώντας σε μία σημαντική ταξική σύγκρουση με το κεφάλαιο, την απεργία της 28ης Νοέμβρη. Πρωτοστατώντας μέσα στα σχολεία, στις κινητοποιήσεις χιλιάδων μαθητών, με συνθήματα όπως "Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή. Οχι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Εξω από τα σχολεία μας οι φασίστες". Ορθώνοντας τείχος στις προσπάθειες της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών δυνάμεων να χύσουν εθνικιστικό δηλητήριο στους μαθητές, προσπάθειες στις οποίες, παρά την υπέρμετρη προβολή τους, "έφαγαν πόρτα" από τους μαθητές. Πρωτοστατώντας στις προσπάθειες για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, για την ενίσχυση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για τη μεγαλύτερη δυνατή δράση φοιτητικών συλλόγων σε αγωνιστική κατεύθυνση. Προσπάθεια άλλωστε που όπως είναι γνωστό, αγκαλιάζεται και από δεκάδες Κυπρίους συντρόφους της ΕΔΟΝ που σπουδάζουν στην Ελλάδα. Και θα θέλαμε σ' αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τους νέους κομμουνιστές της Κύπρου για τη σταθερή αλληλεγγύη στην ΚΝΕ, στην πάλη της νεολαίας στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που στην Ευρώπη στήθηκε ένας μηχανισμός αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων (κυρίως από το λεγόμενο "Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς") που όχι μόνο απέκρυπτε τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά τις συκοφαντούσε και παρουσίαζε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη αντίστασης και κοινωνικής προόδου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, συνεχίζουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, για την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, για τη συμμετοχή σε αυτήν περισσότερων νέων ηλικιακά δυνάμεων. Φυσικά, δεν εφησυχάζουμε σε όσα έχουμε ήδη κατακτήσει. Για τους κομμουνιστές η αυτάρκεια και ο εφησυχασμός είναι μεγάλοι κίνδυνοι.

Μέσα στο 2019, μπορούμε και πρέπει - αυτή θα είναι και η πραγματική δύναμη για το λαό και τη νεολαία στην Ελλάδα - να κάνουμε τη διαφορά! Με ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή ΚΝΕ, για τη ζωή που μας αξίζει! Στους αγώνες, στις εκλογικές αναμετρήσεις, παντού!

Βαδίζουμε έναν δύσκολο, αλλά μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο.

Αυτόν το δρόμο τον βαδίζουμε στην ίδια αλυσίδα μαζί με εκατομμύρια κομμουνιστές που παλεύουν στις χώρες τους ενάντια στον καπιταλισμό, για την ανατροπή του. Συνεχίζοντας να εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, όπως είναι οι λαοί της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Κύπρου, της Συρίας, της Παλαιστίνης. Συνεχίζοντας την προσπάθεια, από κοινού με Κομμουνιστικές Νεολαίες από άλλες χώρες, για την ενίσχυση της συζήτησης, της κοινής πάλης και του συντονισμού μας.

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί σύντροφοι, ευχόμαστε ξανά καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ