Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΕ
Στρώνουν το χαλί της λιτότητας για το 2002

Το ΕΚΟΦΙΝ, με πρόσχημα την «οικονομική επιβράδυνση», συνιστά ένταση της λιτότητας στις χώρες - μέλη της ΕΕ και επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων (συνταξιοδοτικό κλπ.)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ), η Κομισιόν αλλά και επιμέρους κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) όπως η ελληνική, αδυνατούν, προς το παρόν να κάνουν «προβλέψεις» για το 2002 και αρκούνται να διαπιστώσουν την «έντονη οικονομική επιβράδυνση» του 2001, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους για νέα λιτότητα με «έκθεση σχετικά με τις δημοσιονομικές προκλήσεις που θέτει η γήρανση του πληθυσμού».

Η περιοδική «φθινοπωρινή οικονομική έκθεση» της Κομισιόν, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τις 21 Νοέμβρη, θα βασίζεται σε «εναλλακτικά σενάρια» σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου Π. Σόλμπες. Είναι κι αυτό ένα ενδεικτικό της «ρευστότητας» που επικρατεί στις Βρυξέλλες και για τις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ.

Από την πλευρά του ο νέος «υπερ-υπουργός» Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι «για το 2001, στην ευρω-ζώνη αναμένεται οικονομική επιβράδυνση και δεν προβλέπεται αύξηση του συνολικού ΑΕΠ πάνω από 1,5% σε σχέση με πέρσι». Ο ίδιος, ανέφερε πως «για το 2002 δεν υπάρχουν εκτιμήσεις» και πως «πρέπει να περιμένουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2002 για να δούμε αν το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί». Οσον αφορά την κατάρτιση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2002, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε πως μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή (21 Νοέμβρη) «θα έχουμε καταλήξει σε μια βάση», επιλέγοντας ένα από τα «σενάρια που υπάρχουν». Το τρέχον ελληνικό οικονομικό έτος αναμένεται να κλείσει με «αναθεωρημένη προς τα κάτω» αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ («περί το 4%»), ενώ για το 2002 οι εκτιμήσεις θά 'ναι «σαφώς κατώτερες». Συμπερασματικά, η ευρωπαϊκή οικονομία δέχεται τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης και όπως δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης «πρέπει να συνεκτιμήσουμε μια διεθνή κατάσταση χαμηλών προσδοκιών».

Το ΕΚΟΦΙΝ εξέφρασε «ικανοποίηση» μόνο για την «έλλειψη πληθωριστικών πιέσεων», εξαιτίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που διευκολύνει μια «ομαλή εισαγωγή στο ευρώ» από την 1/1/2002.

Το ΕΚΟΦΙΝ εξέτασε χτες «την οικονομική κατάσταση και τις δημοσιονομικές προοπτικές» τεσσάρων κρατών - μελών, και στα πλαίσια αυτά, εξέφρασε «ανησυχίες» για το υψηλό δημόσιο χρέος στην Ελλάδα και στο Βέλγιο, «προβληματισμό» για τον ξέφρενο ρυθμό της Ιρλανδίας και εφησυχασμό για το Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε και συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών για τις ανησυχητικές οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία και το «δυσοίωνο μέλλον», που ενδέχεται να πλήξει και την προενταξιακή στρατηγική της Αγκυρας.

Στο ΕΚΟΦΙΝ η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (ΕΟΠ) παρουσίασε και την αναμενόμενη «έκθεση» σχετικά με τις «δημοσιονομικές προκλήσεις από τη γήρανση του πληθυσμού», δηλαδή για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Είναι μια «μακροχρόνια» μελέτη με «προβολές αίσθησης μεγέθους για τις χρονικά συσσωρευμένες συνέπειες μέχρι το 2050» (Ν. Χριστοδουλάκης). Με υπενθύμιση ότι το θέμα ανήκει στην «αρμοδιότητα» των κρατών - μελών, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές σ' όλα τα κράτη - μέλη (...) Οι υψηλότεροι συντελεστές απασχόλησης, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες και τους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους, μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των πιέσεων για αυξημένες συνταξιοδοτικές δαπάνες λόγω γήρανσης, αλλά δεν μπορούν αυτοί καθαυτοί να εμποδίσουν την αύξηση του επιπέδου δαπανών». Μ' άλλα λόγια απαιτούνται πιο «δραστικά» μέτρα από τις (...) ασπιρίνες περί «απασχολησιμότητας».

Η εντολή των Βρυξελλών είναι σαφής: «Πρέπει- αναφέρεται στην έκθεση - να εξασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά και η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας». Αυτό είναι το βασικό, και όχι, βέβαια, η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι «η αξιολόγηση της συνολικής φορολογικής βιωσιμότητας πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις κατηγορίες των δημοσίων δαπανών καθώς και τις μεταβολές των εσόδων από τη φορολόγηση των συντάξεων».

Τέλος, σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, «ούτε είχε προγραμματιστεί, ούτε έγινε επαφή για την Ολυμπιακή Αεροπορία». Οσον αφορά τη βελγική «Σαμπένα», όλα έδειχναν χτες ότι οδεύει προς λουκέτο και 13.000 επιπλέον άνεργους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ