Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παρουσίασε τους επίμαχους πυραύλους σε ειδικούς

Προκειμένου να αναιρέσει τις κατηγορίες ότι παραβιάζει τη Συνθήκη INF

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδειξε χτες σε ξένους στρατιωτικούς επιτετραμμένους και δημοσιογράφους τούς πυραύλους «9M729», οι οποίοι κατηγορούνται από τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF). Η ξενάγηση του υπουργείου Αμυνας έγινε σε μια προσπάθεια να αναιρέσει η Μόσχα τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, που θα αποχωρήσουν από την ΙΝF στις αρχές του Φλεβάρη αν η Ρωσία δεν καταστρέψει τους εν λόγω πυραύλους.

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως ο πύραυλος «Κρουζ» (Iskander-M system) είναι μια σύγχρονη εκδοχή του ρωσικού πυραύλου «9Μ729», με μέγιστο βεληνεκές 480 χλμ., δηλαδή 10 χλμ. λιγότερα από τον «9M729», και έτσι συνάδει με τους όρους της Συνθήκης. Θυμίζουμε πως η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επινοούν ένα πρόσχημα για την έξοδό τους από τη Συνθήκη, προκειμένου να αναπτύξουν νέους πυραύλους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε χτες πως η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές μέσω διπλωματικών διαύλων ότι η απόφασή της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη είναι οριστική και ότι δεν είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διάλογο.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ρωσία είχε καλέσει στην παρουσίαση του πυραύλου «Κρουζ» (9M729) εκπροσώπους του Οργανισμού για τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), των κρατών BRICS, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και μεμονωμένων ευρωπαϊκών και ασιατικών κρατών. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS», Αμερικανοί αντιπρόσωποι δεν παρακολούθησαν τη χτεσινή ξενάγηση, η οποία προβλήθηκε από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα συζητηθεί το θέμα της Συνθήκης INF.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ