Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Εντάσεις» μεταξύ Ιαπωνίας - Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας περιέγραψε ως «καθαρή πρόκληση» την πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος που έκανε χτες ένα αεροσκάφος της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο, στα νοτιοδυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου. Συγκεκριμένα, η Σεούλ έκανε λόγο για «καθαρή πρόκληση ενάντια σε σκάφος φιλικής χώρας και είναι αδύνατο για μας να μην αμφισβητήσουμε τις προθέσεις της Ιαπωνίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί, οι δυνάμεις μας θα απαντήσουν σθεναρά με βάση τους κανόνες εμπλοκής».

Ιαπωνία και Νότια Κορέα αποτελούν δύο από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ωστόσο μεταξύ τους διατηρούνται αντιθέσεις, άλλωστε έχουν εδαφικές (στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα) και άλλες διαφορές που εκκρεμούν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Δεκέμβρη - όπως μετέδωσε και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - το Τόκιο είχε αντιδράσει έντονα όταν νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο «κλείδωσε» στο ραντάρ του ως στόχο ιαπωνικό αεροσκάφος που εκτελούσε περιπολίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ