Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΙΡΑΝ
Νέο σύστημα για τις μεταξύ τους συναλλαγές

Εμμεση απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ως ένα «πρώτο βήμα, που ήρθε μετά από πολύ καιρό» για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έπειτα από τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάη, χαιρέτισε χτες το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν τη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ιράν, με τη σύντομη ονομασία INSTEX (Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών).

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, πρόσθεσε επίσης με νόημα πως η Τεχεράνη «παραμένει έτοιμη» για εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την Ευρώπη «στη βάση ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργότερα χτες βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών των Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας και σε γραπτή δήλωση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, επιχειρείται η εκτόνωση πιθανών αντιδράσεων από τις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως ο νέος μηχανισμός πληρωμών «έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή κριτήρια» ώστε «να αποτρέπονται αφενός το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση τρομοκρατίας, αφετέρου να μην παρακάμπτονται οι ισχύουσες κυρώσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ έναντι του Ιράν».

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ακόμη πως το νέο σύστημα «κατέστη απαραίτητο για τη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής» της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μία πρώτη αντίδραση παρατήρησε πως παρακολουθεί «στενά τις αναφορές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό» που αρχικά είχε γίνει γνωστό ως «Οχημα Ειδικού Σκοπού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ