Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσπαθούν να βγάλουν κι απ' τη μύγα ξίγκι

Μπροστά στην προσπάθειά τους να βγάλουν κι απ' τη μύγα ξίγκι, η σχολιογράφος ΝΟ.ΡΑ και η «ΕφΣυν» ανακάλυψαν ότι το ΚΚΕ δήθεν δεν ψηφίζει την πρόταση για να ενταχθεί η προστασία των ζώων στο Σύνταγμα. Επειδή είναι προφανές ότι δεν παρακολουθούν τις θέσεις του ΚΚΕ, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκτίθενται.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε στην Επιτροπή για όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης σχετικά με την τελική ψήφο, που δίνεται στην Ολομέλεια. Αυτό έχει να κάνει και με την επιδίωξη να πιέσει, έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να βρεθούν οι πιο καθαρές διατυπώσεις και τροποποιήσεις, χωρίς «ήξεις - αφήξεις» και «ναι μεν αλλά»...

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ για όλες τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται έχει τοποθετηθεί αναλυτικά και για την ουσία τους. Αν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την τοποθέτηση του ΚΚΕ στην προτελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπου συζητήθηκαν οι συμπληρωματικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων κι αυτή για την προστασία των ζώων, θα έβλεπαν ότι το ΚΚΕ δεν διαφωνεί, απλά θεωρεί ότι δεν θα οδηγήσει τελικά σ' αυτήν.

Συγκεκριμένα, είπε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ:

«Σε σχέση με τις συμπληρωματικές προτάσεις, θα ήθελα να αναφερθώ κυρίως σε αυτές που έχουμε μια καταρχήν συμφωνία. Αναφέρομαι (...) και στην πρόταση που κατατέθηκε για την προστασία των ζώων (...) Οσον αφορά την πρόταση που γίνεται για την προστασία των ζώων, κατανοούμε απόλυτα το αίτημα που υπάρχει και από φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και από άλλους ανθρώπους, να προστεθεί στο άρθρο 24 ρύθμιση που να προστατεύει πέρα από το περιβάλλον και τα ζώα». Στη συνέχεια έθεσε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν όχι μόνο την αρθρογράφο της «ΕφΣυν» αλλά και όλους όσοι νοιάζονται για την προστασία των ζώων.

«Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα. Το άρθρο 24 του Συντάγματος όλα αυτά τα χρόνια προστάτευσε το περιβάλλον; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και δεν νομίζω ότι χωράει δεύτερη σκέψη σε αυτό. Και δεν το προστάτευσε γιατί ακριβώς η εμπορευματοποίηση της γης, η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, η υποταγή του στην επιδίωξη του κέρδους είναι αυτή που τελικά κυριαρχεί, με τις γνωστές συνέπειες.

Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και με την προστασία των ζώων, κατά τη γνώμη μας, ακόμη κι αν υπάρξει μια προσθήκη στο άρθρο 24 ή ακόμη και αν υπάρχει ένα αυτοτελές άρθρο που θα είναι το 24Α, παραδείγματος χάριν. Από τη στιγμή που υπάρχει όλο αυτό το πλαίσιο - στην ουσία μιλάμε για ένα τεράστιο εμπόριο, για μια τεράστια βιομηχανία - δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία. Και εδώ να θυμίσουμε το νομοσχέδιο που κατέθεσε αυτή η κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό για τα ζώα συντροφιάς, που κινούνταν σε αυτήν τη λογική, το οποίο αναγκάστηκε άρον άρον να το αποσύρει λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που υπήρχαν και από φιλοζωικές οργανώσεις και από αρκετό άλλο κόσμο».

Κύριοι της «ΕφΣυν»,

Δεν χρειάζεται να δείχνετε με αυτό τον τρόπο την αντιΚΚΕ σας κατεύθυνση. Γιατί έτσι απλά οδηγείστε μόνο σε ψέματα και εκτίθεστε.


Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ