Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Σφυροκοπήματα με βόμβες 7 τόνων!
  • Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διήμερο
  • Η Βόρεια Συμμαχία δηλώνει ότι προελαύνει στην επαρχία Μπαλχ

Από τις προκηρύξεις που ρίχνουν τα αμερικάνικα αεροπλάνα. Το πάνω μέρος λέει«Διώξτε τον ξένο από τη χώρα». Το κάτω μέρος υποδείχνει τη συχνότητα του αμερικάνικου ραδιοσταθμού

Associated Press

Από τις προκηρύξεις που ρίχνουν τα αμερικάνικα αεροπλάνα. Το πάνω μέρος λέει«Διώξτε τον ξένο από τη χώρα». Το κάτω μέρος υποδείχνει τη συχνότητα του αμερικάνικου ραδιοσταθμού
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΡΑΜΠΑΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Καταιγιστικοί παραμένουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, όπου πια τα βομβαρδιστικά Β-52 έχουν αναλάβει πλήρη δράση, ρίχνοντας υπερβόμβες 7 τόνων, όπως τόνιζαν χτες οι βρετανικοί «Τάιμς», σημειώνοντας αυτή την αλλαγή πλεύσης στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που κύριο στόχο έχουν πια να ανοίξουν το δρόμο στα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά και τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις που, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, από το Σαββατοκύριακο, βρίσκονται δίπλα στους Μουτζαχεντίν, που δρουν στα βόρεια της χώρας.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χτες ότι από τους τελευταίους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 37 ακόμη άμαχοι. Σύμφωνα με αξιωματούχο του «Bakhtar», του επίσημου πρακτορείου του κυβερνώντος ισλαμικού κινήματος, 20 άτομα σκοτώθηκαν στα χωριά Καζί, Σαργκίς και Χοσάμπ, βόρεια της Καμπούλ, τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ άλλα πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Αφσαράν, πέντε στους βομβαρδισμούς του χωριού Σορχρόντ και επτά σε βομβαρδισμούς στην επαρχία Χεράτ.

Το ζήτημα του θανάτου των αθώων από την έναρξη των βομβαρδισμών που πια εισέρχεται και επισήμως από σήμερα, στο δεύτερο μήνα του, αποτελεί σημείο εξερεύνησης αφ' ενός και διένεξης μεταξύ των δύο άμεσα «εμπλεκόμενων» αφ' ετέρου. Οι Ταλιμπάν, έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι έχουν σκοτωθεί 1.500 άμαχοι, όμως το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει τον απολογισμό αυτό προπαγάνδα.

Καπνός από το χωριό Τανάγκα που βομβαρδίστηκε από τα αμερικάνικα αεροσκάφη

Associated Press

Καπνός από το χωριό Τανάγκα που βομβαρδίστηκε από τα αμερικάνικα αεροσκάφη
Παρ' όλα αυτά το βράδυ της Τρίτης, το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε πως η αεροπορική επιδρομή της 22ας Οκτωβρίου κοντά στην αφγανική κοινότητα Σακούρ Καρίζ, κατά την οποία σύμφωνα με τους Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι, πραγματοποιήθηκε εναντίον «ενός επιβεβαιωμένου στρατιωτικού στόχου». Οπως δήλωσε ο υπαρχηγός του αμερικανικού επιτελείου δυνάμεων, στρατηγός Πίτερ Πέις, τα αεροσκάφη AC-130, επιτέθηκαν εναντίον ενός «επιβεβαιωμένου στρατιωτικού στόχου» κοντά στην κοινότητα, που απέχει 15 χλμ. νοτιοανατολικά του Κανταχάρ. Ολα αυτά για την επιδρομή, την επαύριο της οποίας οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει ότι μέτρησαν 52 νεκρούς στο κατεστραμμένο χωριό, ενώ η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επιβεβαίωσε πως 35 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Πάντως και χτθες, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν. Οπως μεταδίδει ο φωτογράφος του «Ρόιτερ» Γιάννης Μπεχράκης, τουλάχιστον πέντε κύματα βομβαρδιστικών Β-52 πραγματοποίησαν ρίψεις πάνω από τη γραμμή του μετώπου και σφυροκόπησαν χαρακώματα των Ταλιμπάν υπό τις επευφημίες των ανδρών της Βόρειας Συμμαχίας. Εξάλλου, η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε και χτες, για έβδομη φορά εντός των τελευταίων ένδεκα ημερών, τις θέσεις των Ταλιμπάν στο βόρειο μέτωπο κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας;

«Επληξαν τις σωστές θέσεις», δήλωσε ο διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας Αζίλ Χαν, παρακολουθώντας τις αεροπορικές επιδρομές και πρόσθεσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν βάσεις Αράβων και Πακιστανών μαχητών της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν που έχουν επίσης λάβει θέσεις στη γραμμή του μετώπου.

Οι βομβαρδισμοί που, κατά τους «Τάιμς», οι οποίοι μεταφέρουν δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, είναι «εύστοχοι και απολύτως ακριβείς, αφού προσδιορίζονται εν πολλοίς από τις χερσαίες δυνάμεις», θεωρούνταν ότι βοήθησαν τις δυνάμεις της ένοπλης αφγανικής αντιπολίτευσης να καταλάβει και νέα περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της προέλασης προς τη στρατηγική πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, σύμφωνα τουλάχιστον με τον εκπρόσωπό της. «Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το Μαζάρ -ι-Σαρίφ. Καταλάβαμε ολόκληρη την περιοχή της Σολγκέρα και ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε προ των πυλών του Μαζάρ-ι-Σαρίφ απόψε», δήλωσε τηλεφωνικά χτες ο Μοχάμεντ Ασράφ Ναντίμ, εκπρόσωπος του διοικητή Ατα Μοχάμεντ, ενός από τους σημαντικότερους πολέμαρχους της Βόρειας Συμμαχίας.

Ενα μήνα μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, η προέλαση αυτή στο βόρειο τμήμα της χώρας, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα επί του πεδίου των αμερικανικών επιδρομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ