Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
Συνέντευξη Πούτιν εφ' όλης της ύλης...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Θα μπορούσαμε να φθάσουμε γρήγορα σε αμοιβαίες συμφωνίες», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ΑΒC» με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τις εκεί συναντήσεις του με τον ομόλογό του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ερωτηθείς για το φλέγον αμερικανορωσικό ζήτημα της αντιβαλλιστικής συνθήκης ΑΒΜ του 1972 και των στρατηγικών συμβατικών και άλλων όπλων, ο Πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε αισιόδοξος, προσθέτοντας με νόημα πως η ρωσική θέση αναφορικά με την πυραυλική ασπίδα που επιθυμεί να συγκροτήσει η κυβέρνηση Μπους πάνω απ' τις ΗΠΑ «είναι πολύ εύκαμπτη»(!). Διευκρίνισε πάντως πως η όποια συμφωνία «θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να έχουν παρθεί βιολογικά όπλα με άνθρακα ή ευλογιά απ' τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν το αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας πως κάτι τέτοιο «θα ήταν απίθανο».

Αναφορικά με τη στενή (στρατιωτική μεταξύ άλλων) συνεργασία της Μόσχας με την Τεχεράνη, ο Πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε πως το Ιράν λαμβάνει ρωσική τεχνολογία πάνω σε πυραύλους και όπλα μαζικής καταστροφής, λέγοντας επί λέξει: «Δεν έχουμε πωλήσει ποτέ τίποτε στο Ιράν, είτε τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ή πληροφορίες που θα βοηθούσαν το Ιράν να αναπτύξει πυραύλους ή όπλα μαζικής καταστροφής». Ο ίδιος διευκρίνισε πως η συνεργασία Ρωσίας - Μόσχας στον τομέα της ατομικής ενέργειας «υπάρχει, συνεχίζεται αλλά δεν έχει να κάνει τίποτε με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων». Τέλος, όσον αφορά τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο Πούτιν είπε πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βοηθούν ουσιαστικά και όχι δυνητικά, ενώ υποστήριξε πως «οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο όχι στο στρατιωτικό τους σκέλος, αλλά όσον αφορά τον τομέα της πληροφόρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ