Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Παραμένουν οι διμερείς εντάσεις

Από τη νέα αντικυβερνητική διαμαρτυρία από τα «κίτρινα γιλέκα» το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι

Copyright 2019 The Associated

Από τη νέα αντικυβερνητική διαμαρτυρία από τα «κίτρινα γιλέκα» το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Ιταλία αποτελεί έναν ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας, αναγνώρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μακρόν Μπενζαμέν Γκριβό, σχολιάζοντας ότι «ανακαλέσαμε (σ.σ. την περασμένη βδομάδα) τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις. Δεν πρόκειται για μόνιμη ανάκληση, αλλά ήταν σημαντικό να γίνει η επισήμανση διότι η Ιταλία είναι ένας ιστορικός σύμμαχος της Γαλλίας και επίσης μία από τις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επικρίνοντας ξανά την πρόσφατη συνάντηση του (αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης) Λουίτζι ντι Μάγιο με «κίτρινα γιλέκα» - που στάθηκε και αιτία για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη - ο Γκριβό είπε ότι «η πιο στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει να ενημερωθεί η κυβέρνηση» όταν ένας υπουργός πηγαίνει σε μία γειτονική χώρα.

Από τη μεριά της, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, σχολιάζοντας την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή, είπε: «Δεν πρόκειται για δραματοποίηση, απλώς έπρεπε να πούμε "τέρμα το νηπιαγωγείο" (...) Ενα μέλος ξένης κυβέρνησης έρχεται στη Γαλλία για να υποστηρίξει όχι έναν πολιτικό ηγέτη, αλλά κάποιον που κάλεσε σε εμφύλιο πόλεμο, κάποιον που ζήτησε την ανατροπή του Προέδρου και τον σχηματισμό στρατιωτικής κυβέρνησης... Πρόκειται για μία κακόβουλη παρέμβαση, μία μη φιλική ενέργεια ανθρώπων που υποτίθεται ότι είναι κυβερνήτες και προτεραιότητα των οποίων θα έπρεπε να είναι τα συμφέροντα των Ιταλών». Παρεμπιπτόντως, όταν η γαλλική κυβέρνηση καλεί και στη στρατιωτική ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, τότε δεν ...είναι ανάμειξη.

Να σημειωθεί ότι ιταλικές εφημερίδες όπως η «Λα Ρεπούμπλικα» και η «Λα Στάμπα» έκαναν λόγο για «τη σοβαρότερη διμερή κρίση από την κήρυξη του πολέμου το 1940», με σχόλια του τύπου: «Από σήμερα, οι Αλπεις είναι ψηλότερες. Η ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στη Ρώμη Κριστιάν Μασέ είναι το σύμβολο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο στις γαλλο-ιταλικές σχέσεις».

Πάντως, χτες, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Εντζο Μοαβέρο δήλωσε ότι πρέπει να ενταθούν «οι θεσμικές επαφές και οι πολιτικές συναντήσεις» για να ξεπεραστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι οι επαφές ντι Μάγιο στη Γαλλία αφορούσαν την ιδιότητά του ως αρχηγού κόμματος (ο ντι Μάγιο είναι ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» - M5S).

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο έγιναν νέες διαδηλώσεις με «κίτρινα γιλέκα» σε Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου». Ενας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά και τελικά έχασε 4 δάχτυλα του χεριού του, όταν - σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα - χτυπήθηκε από «βομβίδα κρότου - λάμψης» που πέταξαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για να εμποδίσουν διαδηλωτές να περάσουν οδοφράγματα (κατά την εκδοχή της αστυνομίας έσκασε στο χέρι του όταν την έπιασε για να την απομακρύνει).

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν όμως και στην Ιταλία, με τη συμμετοχή πολλών εργατικών συνδικάτων και συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης «Λέγκα» - Μ5S.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ