Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επισκέψεις αξιωματούχων σε Ανατ. Ευρώπη και Μ. Ανατολή

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ξεκινούν αυτήν τη βδομάδα επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και σε χώρες του Κόλπου, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους πιο ισχυρούς γεωπολιτικούς αντιπάλους (Ρωσία, Κίνα). Οι επισκέψεις τους πραγματοποιούνται παράλληλα, ενόψει της αναδιάταξης των αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία και Ιράκ και των επόμενων βημάτων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που πραγματοποιούν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκίνησε πρώτος την ευρωπαϊκή περιοδεία σε πέντε χώρες από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη. Βασικά θέματα στη συνάντηση που είχε προγραμματίσει αργότερα χτες βράδυ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ήταν η «αναθέρμανση» των προσπαθειών για την αμερικανο-ουγγρική «αμυντική συμφωνία» που έχει μπει, τα τελευταία χρόνια, σε τέλμα, θέματα «ενεργειακής ασφάλειας» (με φόντο τις καλές σχέσεις της Ουγγαρίας με τη Ρωσία και τη συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού από ρωσικό μονοπώλιο) και η παρουσία του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού «Huawei», με φόντο την προώθηση επενδύσεων γύρω από το στήσιμο του ασύρματου δικτύου νέας γενιάς (5G), που από το 2005 εκτιμάται πως έχει κάνει επενδύσεις στην Ουγγαρία περίπου ενός δισ. δολαρίων.

Σήμερα ο Πομπέο θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, για ανάλογες «νουθεσίες» και πιέσεις και αύριο (Τετάρτη) θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, για να προεδρεύσει μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, στη διήμερη σύνοδο που στήνουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους για τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια ο Πομπέο θα πραγματοποιήσει σύντομες επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Ρέικιαβικ (Ισλανδία) προτού επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Στη διήμερη σύνοδο για τη Μέση Ανατολή στη Βαρσοβία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που θα επισκεφτεί νωρίτερα και το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς (βρίσκεται 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας), και οι «αρχιτέκτονες» του λεγόμενου δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό, Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στο Λευκό Οίκο) και Τζέισον Γκρίνμπλατ (απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό). Οι δύο τελευταίοι μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στη Βαρσοβία θα μεταβούν σε πέντε χώρες του Περσικού Κόλπου (π.χ. Κατάρ, Σαουδική Αραβία κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ