Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απεργία ενάντια στο χτύπημα των ΒΑΕ

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα...
Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα...
Μπλόκο στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στην υπονόμευση του καθεστώτος των ΒΑΕ στο Δημόσιο έβαλαν χτες οι εργαζόμενοι στους δήμους, με την 24ωρη απεργία τους, με συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις και με συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Οικονομίας.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και μπροστά στις εκλογές, η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν προσωρινό ελιγμό, καταθέτοντας τροπολογία στη Βουλή με την οποία παρατείνει για μερικούς μήνες την καταβολή του επιδόματος, χωρίς όμως να παραιτείται από τον αντεργατικό σχεδιασμό της για χτύπημα του επιδόματος, σύμφωνα με όσα προβλέπει και ο νόμος 4512/2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα θα καταβάλλεται μέχρι την έκδοση της απόφασης η οποία θα καθορίζει τους νέους δικαιούχους, ενώ η Επιτροπή που έχει συσταθεί θα πρέπει να υποβάλει το σχετικό πόρισμα τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Στη βάση αυτού του πορίσματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει τη σχετική απόφαση σε διάστημα δύο μηνών, που έτσι κι αλλιώς, στη βάση των νέων δεδομένων, θα προβλέπει και τη στέρηση από έναν αριθμό σημερινών δικαιούχων και την αναδιαμόρφωση του ύψους του επιδόματος.

Οχι στην περικοπή και την καλλιέργεια κλίματος αναμονής

...και στην Πάτρα
...και στην Πάτρα
Με το σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ» να κυριαρχεί, εργαζόμενοι από τους δήμους της Αττικής, με έντονη την παρουσία των εργαζομένων στην καθαριότητα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην Παλιά Βουλή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, η οποία ανέδειξε τη σημασία που έχει αυτός ο αγώνας ενάντια «στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να μην της επιτρέψουμε να εφαρμόσει την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας με βάση τον νόμο 4512/2018, που η ίδια ψήφισε».

Αποκαλύπτοντας την κυβερνητική τακτική, υπογράμμισε: «Η αντεργατική κατρακύλα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματημό! Συστήνει επιτροπές και επιτροπάτα, δίνει "αναβολές" προκειμένου να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και ταυτόχρονα να μας εκβιάσει, πηγαίνοντάς μας μέχρι τις εκλογές, στη λογική ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το επίδομα θα συνεχίσει να το δίνει. Κρύβει ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής τους, το 32% των ειδικοτήτων που είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ θα απενταχθούν. Κρύβουν την ουσία ότι ξεθεμελιώνοντας το ανθυγιεινό επίδομα, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα ΒΑΕ και κατ' επέκταση ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτά».

Στη συνέχεια, η συγκέντρωση με πορεία και με συνθήματα κατευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ήδη βρίσκονταν εργαζόμενοι από άλλους δήμους. Στην απαίτησή τους για συνάντηση με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση τοποθέτησε απέναντί τους αστυνομικές δυνάμεις. Τότε, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν σε άλλο κτίριο του υπουργείου (στην Καραγεώργη Σερβίας), όπου έκαναν συμβολική κατάληψη, απαιτώντας τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος, τη διεύρυνσή του και σε άλλες ομάδες εργαζομένων και την περιφρούρηση του καθεστώτος των ΒΑΕ.

Ακολούθως, αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα φέρει τροπολογία που θα δίνει παράταση 12+2 μήνες για την απόφαση για πετσόκομμα του επιδόματος. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη συνέχεια προβλέπει μικρότερο χρονικό διάστημα καταβολής και κυρίως επιβεβαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να στερήσει το επίδομα από ένα μέρος των σημερινών δικαιούχων, επιφέροντας χτύπημα και στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ του άρθρου της τροπολογίας η οποία προβλέπει την παράταση έως 31/10/19 του έργου της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα ΒΑΕ, μετά από υπόδειξη των ίδιων των εργαζομένων, όπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για επιτροπή που στόχο έχει να απεντάξει ειδικότητες από τα ΒΑΕ και να καταργήσει επιδόματα, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί συντεταγμένα κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαδηλώνοντας ενάντια στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αντιπροσωπεία τους μετέφερε τις διεκδικήσεις τους στην υπουργό και διαμήνυσε ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους να μη γίνει καμία περικοπή στα ΒΑΕ και στο επίδομα, καθώς και να ενταχθούν κι άλλες ειδικότητες στα ΒΑΕ.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, Κ. Χοροζίδη, κατήγγειλε τον βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς - όπως είπε - την ώρα που οι εργαζόμενοι έδιναν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, οι εκπρόσωποί του στα τοπικά σωματεία καλούσαν τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στην απεργία, γιατί η εφαρμογή του νόμου θα πάρει 6μηνη αναστολή...

Στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στο δήμο Πατρέων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στο πλευρό τους στάθηκε και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντάμε με το δικό μας «πόρισμα» στα σχέδια περικοπής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (2022-02-04 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ, διεύρυνση των δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος (2021-10-13 00:00:00.0)
Δουλειά σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας (2020-06-13 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα ΒΑΕ στο Δημόσιο (2019-02-07 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία για ΒΑΕ και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (2018-10-03 00:00:00.0)
«Ξηλώνει» το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των νοσηλευτών (2016-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ