Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταλογισμός διαφυγόντων φόρων σε αυτοκινητοβιομηχανίες

Επιμένει το ελληνικό Δημόσιο στον καταλογισμό διαφυγόντων φόρων (φόρο πολυτελείας, τελών ταξινόμησης κ.λπ.) ύψους 85 εκατ. ευρώ περίπου στην αντιπροσωπεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Mercedes» στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην εταιρεία «Mercedes Hellas» καταλογίστηκαν διαφυγόντες φόροι, τέλη και πρόστιμα λαθρεμπορίας ύψους 85 εκατ. ευρώ περίπου, για 6.299 αυτοκίνητα που εισήχθησαν στη χώρα μας τη χρονική περίοδο από 1.1.2011 έως 31.12.2013. Η υπόθεση αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκε η αντιπροσωπεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν επιβλήθηκε ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το ελληνικό Δημόσιο, η «Mercedes» χρησιμοποίησε ιδιαίτερα τεχνάσματα που είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός, τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων και, αφετέρου, την καταβολή μειωμένων τελών ταξινόμησης, φόρου πολυτελείας και ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό των 6.299 αυτοκινήτων το διάστημα από 1.1.2011 έως 31.12.2013. Οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν σε βάρος της «Mercedes Hellas» πολλαπλό τέλος συνολικού ποσού 62.294.889 ευρώ συν χαρτοσήμου και εισφοράς ΟΓΑ (συνολικά περίπου 85 εκατ. ευρώ). Επίσης, επιβλήθηκε το ποσό των 20.636.000 ευρώ για διαφυγόντες φόρους τους οποίους στερήθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Η «Mercedes Hellas» προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Εφετείο Αθηνών. Το Εφετείο αποφάνθηκε ότι «δεν συντρέχει περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιαίτερου τεχνάσματος, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων του ν. 2960/2001 και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία» και έτσι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι. Διέταξε επίσης την επιστροφή του ποσού που είχε καταβάλει η «Mercedes Hellas».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας και ζητάει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, αλλά και να επιλυθούν σχετικά νομικά ζητήματα που ανέκυψαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ