Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Αντιπαράθεση αποπροσανατολισμού από τα αίτια της τραγωδίας

Eurokinissi

Η άσκηση ποινικών διώξεων σε 20 αξιωματούχους του κρατικού μηχανισμού και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, για ευθύνες σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που είχε αποτέλεσμα 100 νεκρούς, πυροδότησε την αντιπαράθεση για ακόμα μια φορά, μακριά από τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας. Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα, εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Ανάμεσα σε άλλους, διώκονται ποινικά η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ι. Καπάκης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Προσπαθώντας να κρύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές ευθύνες, στελέχη της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης επιδόθηκαν σε μια κοκορομαχία για να συσκοτίσουν την ουσία. Η ΝΔ, με αφορμή την άσκηση των διώξεων, εξαπέλυσε επίθεση στην Ρένα Δούρου, δηλώνοντας μέσω της εκπροσώπου της, Μαρίας Σπυράκη, αλλά και άλλων στελεχών της, πως «η κ. Δούρου όφειλε να είχε παραιτηθεί αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι», προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που δεν το έκανε τότε, όφειλε να παραιτηθεί αμέσως μετά την παραπομπή της στη Δικαιοσύνη ως μία από τους υπευθύνους για την τραγωδία στο Μάτι». Νωρίτερα, η περιφερειάρχης Αττικής με γραπτή δήλωση επέμενε πως έκαναν το καθήκον τους οι υπηρεσίες. Μιλώντας μάλιστα σε τηλεοπτικό σταθμό για την κριτική που δέχτηκε από τη ΝΔ, είπε πως «δεν θα πάρω όμως και τη σκυτάλη από αυτούς που κλαυθμυρίζουν περί πολιτικής δίωξης. Είτε πρόκειται περί παιδεραστίας είτε για διαφθορά ή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απειλώντας ευθέως τη δικαιοσύνη».

Με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα: «Πάνω που καταλαγιάζει ο φόβος μας και η οργή, ακούμε για τις συγκεκριμένες διώξεις και σβήνει η ελπίδα για δικαίωση. Ξέρουμε ότι οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω. Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να σιγήσει η φωνή μας και να ξεχαστούμε. Ακούσαμε χίλια δύο απίστευτα πράγματα ακόμα και μετά την πυρκαγιά. Θα παλέψουμε για τη δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων».

Εξάλλου, μερικές από τις διαπιστώσεις που αποτυπώνονται στην εισαγγελική διάταξη για την πυρκαγιά είναι: Απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, τυπική και γραφειοκρατική λειτουργία των φορέων και ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας που δεν ήταν στην πράξη, αλλά μόνο επί χάρτου προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ