Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΑΚΡ ζητά νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) απέρριψε το αίτημα που είχε υποβάλει το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, αφού επιμένει ότι στις πρόσφατες τοπικές εκλογές έγιναν πολλές παρατυπίες. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ιχσάν Γιαβούζ δήλωσε ότι το ΑΚΡ θα κάνει νέα προσφυγή και θα ζητήσει «νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη». Τους τόνους είχε ήδη υψώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας προχτές για «οργανωμένο έγκλημα» που διαπράχθηκε στη συγκεκριμένη πόλη και σχολιάζοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει σε κλίμα ευφορίας για μια εκλογική νίκη σε μια πόλη 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έχοντας μια διαφορά 13.000 - 14.000... Οταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις προσφυγές, θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ, αξιολογώντας τα εκλογικά αποτελέσματα, ήδη πυκνώνουν αναλύσεις στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν οι πρόσφατες εκλογές για να δυναμώσουν η «εθνική ομοψυχία» και η ανεμπόδιστη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που «έχει ανάγκη η πατρίδα». Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζονται και προβληματισμοί για τη «διείσδυση» που κατόρθωσε το σοσιαλδημοκρατικό CHP στους συντηρητικούς ψηφοφόρους (η «Σαμπάχ» συνέδεε χτες αυτήν τη «διείσδυση» με την επικράτηση του CHP στην Αγκυρα), ενώ ήδη κυκλοφορούν σενάρια και για ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο Ερντογάν.

Αλλωστε, διεργασίες στο ΑΚΡ, αλλά και σε άλλα αστικά κόμματα, προχωρούν εδώ και καιρό, όπως δείχνει και η κινητικότητα δυσαρεστημένων (από την ηγεσία Ερντογάν) πρώην στελεχών του ΑΚΡ, στα οποία πολλοί συγκαταλέγουν τους πρώην πρωθυπουργούς Νταβούτογλου, Γκιουλ κ.τ.λ. Φυσικά, πρόκειται για κινητικότητα που εκφράζει αντιθέσεις στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης, για θέματα όπως και οι διεθνείς της συμμαχίες, η προτεραιότητα στη συνεργασία με ΗΠΑ ή με Ρωσία, η στάση στο Κουρδικό, άλλα καυτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής.

  • Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Αγκυρα, Μάσιμο Γκαιάνι, για να εκφράσει τη «λύπη» του σχετικά με πρόταση που κατατέθηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και για να ζητήσει εξηγήσεις. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ τμήμα της Ευρώπης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ