Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αιματηρές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Μπασίρ

Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές σκότωσαν χτες οι δυνάμεις ασφαλείας σε συγκρούσεις έξω από το στρατηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Δυναμικές και ορμητικές κλιμακώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν, που συνεχίζονται από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, παρά τη στυγνή βία των κρατικών δυνάμεων καταστολής, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ Μπασίρ (που κυβερνά τα τελευταία 30 χρόνια με τη στήριξη σημαντικού μέρους της αστικής τάξης) και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Χτες, για δεύτερο 24ωρο, νεαροί στρατιωτικοί αξιωματικοί πήραν το μέρος διαδηλωτών που επανέλαβαν για τρίτη μέρα την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το στρατηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τα πυρά και τα γκλομπς των πρακτόρων της κρατικής ασφάλειας, NISS. Ορισμένοι από τους νέους στρατιωτικούς εμφανίστηκαν σε βίντεο να λένε: «Δεν είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να ανατρέψουμε το καθεστώς μαζί με τον λαό!». Στις συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών και πρακτόρων ασφάλειας χτες αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν 13 άτομα, πέρα από τους άλλους οκτώ που έχασαν τη ζωή τους μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας. Στις διαδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν επίσης τραυματιστεί πολλές δεκάδες και έχουν συλληφθεί πάνω από 2.500 άτομα σε διάφορες πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ