Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Προειδοποιήσεις» Σάρατζ για τεράστιες προσφυγικές ροές

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές «άνω των 800.000 ανθρώπων» με προορισμό τις ευρωπαϊκές ακτές απείλησε χτες ο δοτός Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ Σάρατζ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την υποστήριξη της Ιταλίας και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ που έχουν στοιχίσει στο πλευρό του τα συμφέροντα πανίσχυρων μονοπωλίων τους, όπως η ιταλική «Εni».

«Δεν θα υπήρχαν μόνο οι 800.000 μετανάστες που είναι ενδεχομένως έτοιμοι να φύγουν, θα υπήρχαν και Λίβυοι» που θα έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο «ενώ στη νότια Λιβύη οι τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους" έχουν ξαναρχίσει τη δράση τους», είπε ο Σάρατζ μιλώντας στην εφημερίδα «La Repubblica». Κατηγόρησε τον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει ξεκινήσει από τις 4 Απρίλη επίθεση με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, ότι διεξάγει «έναν επιθετικό πόλεμο που θα μπορούσε να διασπείρει το καρκίνωμά του σε όλη τη Μεσόγειο». Κάλεσε έτσι «Ιταλία και Ευρώπη» να αποτρέψουν τις επιθέσεις του Χαφτάρ «ενωμένες και σταθερές». Προειδοποίησε με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις και γειτονικές χώρες.

Μιλώντας αργότερα και σε άλλη ιταλική εφημερίδα, την «Corriere della Sera», ο Σάρατζ κατηγόρησε τον Χαφτάρ ότι δεν επιτίθεται «σε τρομοκράτες», όπως υποστηρίζει, γιατί στην Τρίπολη «υπάρχουν μόνο πολίτες».

Σε νεώτερο απολογισμό, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τρίπολη ανακοίνωσαν ότι από τις 4 Απρίλη μέχρι χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 147 άτομα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 614 και εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους 13.500.

Ο Χαφτάρ πάντως μετέβη την Κυριακή στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που θεωρείται από τους στενότερους συμμάχους του. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν ανακοινώσεις, είναι σίγουρο όμως ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα μέτωπα των συγκρούσεων στην Τρίπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ