Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, ανακοίνωσε χτες ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την προεδρία του Κεντρώου Κόμματος εξαιτίας της μεγάλης μείωσης ποσοστού και εδρών που κατέγραψε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μου αφήνει άλλη επιλογή», δήλωσε.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Κίνα, όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, μετά από πυρκαγιά σε μονάδα του φαρμακευτικού κολοσσού «Qilu Tianhe Parmaceutical Co», στην επαρχία Σαντόνγκ. Επρόκειτο για εργοστάσιο έκτασης 280.000 τετραγωνικών μέτρων, 500 περίπου χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, όπου παρασκευάζονταν φάρμακα αντικαρκινικά, αντιφλεγμονώδη αλλά και για καρδιολογικές παθήσεις, τα οποία εξάγονται σε Ευρώπη, Βόρεια - Νότια Αμερική και Μέση Ανατολή.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική κρατική εταιρεία «Rosatom» και το υπουργείο Καινοτομιών και Τεχνολογίας της Αιθιοπίας υπέγραψαν στο πλαίσιο του φόρουμ «Atomexpo-2019» συνεργασία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού και την ίδρυση Κέντρου Πυρηνικών Τεχνολογιών στην Αιθιοπία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.-- Το Κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε χτες ομόφωνα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Το μέτρο ήταν ανάλογο με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης». Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συναντήθηκε στην πρωτεύουσα Ριάντ με τον επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για τις περιοχές Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (USCENTCOM), στρατηγό Κένεθ Μακένζι, συζητώντας θέματα «διμερούς συνεργασίας».

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Τουλάχιστον επτά στρατιωτικοί του Τσαντ σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» κοντά στην κοινότητα Μπουχάμα, στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Παραιτήθηκε χτες ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλγερίας, Ταγίμπ Μπιλαΐζ, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα των χιλιάδων Αλγερινών διαδηλωτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια σε αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης του Προέδρου Α. Μπουτεφλίκα, παρά την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις 4 Ιούλη.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΙΤΟ.-- Πάνω από 40.000.000 κυβερνοεπιθέσεις έχουν δεχτεί ιστοσελίδες υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών του Εκουαδόρ, μεταξύ τους αυτές των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών και της Κεντρικής Τράπεζας, μετά από τη σύλληψη του Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, στις 11/4.

ΣΑΝΑΑ.-- «Πράσινο φως» για την αποχώρηση αντίπαλων ένοπλων ομάδων από το στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης δόθηκε χτες στον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη χώρα, Μάρτιν Γκρίφιθς. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, ανέφερε ότι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν έχουν μέχρι τώρα πρόσβαση στις αποθήκες σιτηρών στο Χοντέιντα, που θα μπορούσαν να θρέψουν 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους επί ένα μήνα. Παρατήρησε επίσης νέα αύξηση της επιδημίας χολέρας στην Υεμένη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στην προσαγωγή 113 διαδηλωτών προχώρησαν χτες Βρετανοί αστυνομικοί, επειδή μπλόκαραν πέντε εμβληματικά σημεία του Λονδίνου (Oxford Circus, Marble Arch, Waterloo Bridge, Parliament Square και Piccadilly Circus) με αίτημα «να κάνει περισσότερα» η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ