Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Σταθερά στο στόχαστρο οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και οι απειλές για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών οικογενειών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αποτελούν έναν ακόμη «τροφοδότη» των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα νεότερα στοιχεία, που ανακοίνωσε χτες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το φετινό Φλεβάρη.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν παράλληλα και τα κυβερνητικά παραμύθια των ημερών περί «θετικών μέτρων» για το λαό που παρουσιάζει η κυβέρνηση, κάνοντας «σημαία» της απάτης χιλιοπαιγμένα μέτρα, όπως π.χ. τις δόσεις προς την εφορία, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη της φοροληστείας να «προσέλθουν στο ταμείο».

Ειδικότερα, πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι - κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά - βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Την ίδια ώρα, πάνω από 1,1 εκατ. βρίσκονται «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή σε καθεστώς κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων μέτρων. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο 12μηνο του 2018 ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έβαλε «στο χέρι» 5,55 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, μέσω των οποίων διογκώνεται η μάζα των φορολογικών εσόδων και των «πλεονασμάτων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το Φλεβάρη του 2018:

  • Η μάζα των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων χρεών εκτοξεύτηκε στη διάρκεια του μήνα κατά 1,36 δισ. ευρώ και σωρευτικά για το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη στα 2,1 δισ. ευρώ.
  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.186.380, με αύξηση κατά 10.400, στη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα.

Στη διάρκεια της περιόδου Δεκέμβρη 2015 - Φλεβάρη 2019, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η λίστα με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης διογκώθηκε κατά περίπου 470.000 φορολογούμενους, με αύξηση της τάξης των 156.000 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν το 1,83 εκατομμύριο!

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πάνω από 2,2 εκατομμύρια οφειλέτες (περίπου 55% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλετών) «χρωστάνε» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό ποσά μέχρι 500 ευρώ ο καθένας. Η συνολική μάζα της «οφειλής» για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώνεται σε 306 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,3% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Μάλιστα, από τη συγκεκριμένη κατηγορία, 536.330 ή 13,2% του συνόλου χρωστούν ποσά μέχρι 10 ευρώ ο καθένας, ενώ 338.072 ή 8,3% του συνόλου από 10,01 έως 50 ευρώ.

Ξεκινά η 3η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση»

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ξεκινούν στα «γεμάτα» οι διεργασίες αναφορικά με τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του 3ου κύκλου της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

Τα κλιμάκια των «θεσμών» αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στις 6 Μάη, ενώ η προετοιμασία της «αξιολόγησης» αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 2 Μάη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ίδιο κύκλο διεργασιών εντάσσεται και το ζήτημα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σχετικά με τις οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η προκρινόμενη «αντιμετώπιση» εστιάζει σε ρυθμίσεις επιμήκυνσης με κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία, όπως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, της ακίνητης περιουσίας κ.ά.

Στην αντιλαϊκή ατζέντα της προσεχούς περιόδου θα βρεθεί επίσης η νέα φουρνιά των παρεμβάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας), με «οδηγό» και την πρόσφατη «επικαιροποιημένη» έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημειώνει: «Οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευθούν ότι δεν θα επεκτείνουν παραπέρα (μετά τις 31/12/2019) τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ