Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα μπροστά στις πρυτανικές εκλογές σε Ιδρύματα της Αθήνας

Eurokinissi

Να στείλουν μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αξιοποιώντας το λευκό και το άκυρο στις πρυτανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες στις 15 Μάη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ) και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), καλεί τους φοιτητές και τους διδάσκοντες η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρεται στις συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις που έγιναν με στόχο την καλύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα κελεύσματα των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι παρέμειναν και εντάθηκαν τα οξυμένα προβλήματά της που προϋπήρχαν στα Ιδρύματα. Παράλληλα, αναφέρεται στις εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, όπως η συγκρότηση των διετών προγραμμάτων κατάρτισης, η επιτάχυνση της αναγνώρισης κάθε είδους κολεγίων κ.ά., και τονίζει μεταξύ άλλων:

«Για όλα τα παραπάνω χρειάζονται διοικήσεις και όργανα που έχουν το προηγούμενο διάστημα καταθέσει έμπρακτα τη συμφωνία τους με την εφαρμοζόμενη στρατηγική στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που είναι διατεθειμένοι να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, να "διαχειριστούν" τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητών, αξιοποιώντας πλευρές της κατάργησης του ασύλου, μηχανισμούς "καρότου και μαστιγίου". Διοικήσεις που θα δώσουν χώρο στις παρελάσεις των επιχειρήσεων, θα συντονίσουν την πιο άμεση παρέμβαση των μεγάλων επιχειρήσεων στο ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών.

Αυτό είναι το έργο που πρέπει να αναλάβουν οι νέες διοικήσεις, εξειδικεύοντας και προωθώντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των προηγούμενων κυβερνήσεων στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα. Πρόκειται για όργανα που θα στελεχώσουν τις περίφημες επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα εξετάσουν - πετσοκόψουν εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών και αποφοίτων, θα κατανείμουν διαβαθμισμένα προσόντα και τίτλους στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο».

Το ΚΚΕ θυμίζει ακόμα τις μάχες που έδωσαν στο παρελθόν οι φοιτητές για τη συμμετοχή τους στις εκλογές για τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, μακριά από τη λογική των «ενιαίων ψηφοδελτίων» και των έξωθεν παρεμβάσεων στο φοιτητικό κίνημα, και σημειώνει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ήδη από το νόμο Διαμαντοπούλου, εκτιμήσαμε ότι πρέπει η στάση μας να διατυπώνει ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης αυτής της πολιτικής, της οποίας ένας και ενιαίος ιστός φτάνει μέχρι σήμερα, στις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καλέσαμε τον κόσμο των ΑΕΙ, διδάσκοντες, εργαζόμενους και φοιτητές να δείξουν με το άκυρο, το λευκό ή την αποχή τους ότι δεν συναινούμε στην ανάδειξη οργάνων που θα υπηρετούν και θα διοικούν το πανεπιστήμιο - επιχείρηση.

Με βάση τα παραπάνω, ως Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ και Ερευνας της Αττικής του ΚΚΕ εκτιμούμε ότι και σε αυτές τις εκλογές ανάδειξης των διοικητικών οργάνων φοιτητές και διδάσκοντες πρέπει να αξιοποιήσουν το λευκό ή το άκυρο για να δώσουν ένα μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές εξελίξεις που έχουν περάσει μέχρι σήμερα και σε αυτές που ετοιμάζονται και για τις οποίες τα νέα όργανα θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο.

Η ψήφος αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει το αίτημα για μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων, με ένα πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ