Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κινητικότητα και για εκτόνωση της έντασης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, παρά τις προσπάθειες που φαίνεται πως καταβάλλονται στο παρασκήνιο από διάφορες πλευρές (π.χ. Ομάν, Ιράκ, Ιαπωνία) για αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης που προκαλούν οι προκλητικές πολιτικές των ΗΠΑ σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές του πλανήτη για τη διέλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Δεν υποστηρίζουμε την εμπλοκή σε οποιονδήποτε πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα δε τον φοβόμαστε», δήλωσε χτες ο Ιρανός στρατηγός των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης» Ραμαζάν Σαρίφ, με αφορμή τις πρόσφατες απειλές των ΗΠΑ και την έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, επανέλαβε πως το Ιράν δεν θα πραγματοποιήσει, επί του παρόντος, διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εάν αυτές δεν σεβαστούν τις διεθνείς συμφωνίες. Παρ' όλα αυτά, τόνισε πως «δεν υπάρχουν σχέδια για διαπραγματεύσεις αλλά ούτε και εμπόδια για συνομιλίες με πολιτικές προσωπικότητες ή πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ»...

Στο μεταξύ, Ιρανοί διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με την ιαπωνική κυβέρνηση με στόχο την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, ο οποίος πριν λίγες μέρες, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Τόκιο, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις. Σχολιάζοντας την πρόταση Αμπε και χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Πιστεύω πράγματι πως το Ιράν θα ήθελε να μιλήσει και εάν θα το ήθελαν αυτοί, θα μιλήσουμε και εμείς». Οι Ιρανοί διπλωμάτες πάντως τόνισαν πως δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη Αμπε στην Τεχεράνη, επισημαίνοντας πως όταν αυτή γίνει, θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τις ιρανο-ιαπωνικές σχέσεις.

Στην Τεχεράνη, αναμένεται επίσης τις επόμενες μέρες και ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, χώρα που συνεργάζεται στενά με Ιράν και Τουρκία στη Συρία.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Gulf News» από το Ντουμπάι, που σε πρωτοσέλιδο άρθρο σχολίασε επικριτικά την πρόσφατη πρόταση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ για την υπογραφή ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ του Ιράν με τις άλλες χώρες του Κόλπου. Το άρθρο με τον τίτλο «Ευχαριστούμε, αλλά όχι κύριε Ζαρίφ» εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της Τεχεράνης σε σχέση με το σύμφωνο μη επίθεσης, υποστηρίζοντας πως η ιρανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ανατροπής κυβερνήσεων σε αραβικές χώρες, εντείνει τις επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών σε βάρος τους και «προσπαθεί να προκαλέσει χάος σε χώρες του Κόλπου, όπως το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία». Και το άρθρο καταλήγει: «Κανείς δεν θέλει πόλεμο σε αυτή την περιοχή. Αλλά το Ιράν θα έπρεπε να εστιάσει στα τρομακτικά εσωτερικά του προβλήματα, που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη συνεχή υπόθαλψη επιθέσεων κατά των χωρών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ