Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» με τριβές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΟΦΙΑ.--

Οι αντιθέσεις συμφερόντων για την ευρωενωσιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, κυρίως ανάμεσα σε Γερμανία από τη μια μεριά και Γαλλία - Δανία - Ολλανδία από την άλλη, δείχνουν να αντανακλούν τον ευρύτερο ανταγωνισμό μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και προτεραιοτήτων που εξυπηρετούν την κάθε αστική τάξη. Η σύσταση που έδωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, χαιρετίστηκε από την «κεντροδεξιά» κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, μολονότι η σύσταση από μόνη της δεν αρκεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς απαιτείται η ομόφωνη γνώμη των χωρών της ΕΕ.

Στο παζάρι συμφερόντων η ελληνική κυβέρνηση

Στο παζάρι συμφερόντων μπαίνει και η ελληνική αστική τάξη μέσω της κυβέρνησης, που πρωτοστατεί ως σημαιοφόρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, όπως δείχνει η συμφωνία των Πρεσπών, που αποσκοπούσε στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο πλαίσιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να περιοριστεί η επιρροή πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Ελλάδα εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία και στηρίζει σταθερά την πορεία ένταξής της στην ΕΕ, υπό τον αυτονόητο όρο που ισχύει για όλες τις υπό ένταξη χώρες, ότι θα εκπληρώσει το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων».

Παραπέμποντας στην έκθεση προόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 κύριων προτεραιοτήτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, η εκπλήρωση των οποίων θα εξεταστεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνεχίζει το ΥΠΕΞ, «αναμένουμε την απόλυτη διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια, μέτρο το οποίο η Αλβανία είχε δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μέχρι τον Μάιο 2018, καθώς και την εφαρμογή του νόμου για τις περιουσίες, προκειμένου και τα μέλη της μειονότητας να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που δικαιούνται.

Αντ' αυτού, σημειώνουμε τις καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Οι ενέργειες αυτές καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα».

Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ καλεί την Αλβανία «να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

Η Βουλγαρία στηρίζει

Σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα της βουλγαρικής αστικής τάξης στην περιοχή και στην ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας χαιρέτισε την έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της συνθήκης φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Πρόσθεσε δε ότι «η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει ένα από τα κυρίαρχα θέματα προτεραιότητας για τη Βουλγαρία και πρέπει να συνεχίσει να απασχολεί την ευρωπαϊκή ατζέντα». Επιπλέον, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συνεχάρη τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και της Αλβανίας, Εντι Ράμα, διαβεβαιώνοντας πως η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ «παραμένει στην Ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο έθεσε στην ατζέντα το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων (σ.σ. της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια)». Ομως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ομόφωνη έγκριση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Β. Μακεδονία και Αλβανία. Η ευρωπαϊκή έκδοση της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico.eu υποστηρίζει πως στην επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 18 Ιούνη κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί το περσινό σενάριο και θα αναβληθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα, για κάποιους μήνες ή και ένα χρόνο, εξαιτίας ενστάσεων από Γαλλία, Ολλανδία και Δανία.

Σερβικές αντιδράσεις

Το ίδιο 24ωρο, στο Βελιγράδι, ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Σερβία, Σεμ Φαμπρίτζι, παρέδωσε στην Σέρβα πρωθυπουργό Ανα Μπράμπιτς την ετήσια έκθεση της Κομισιόν της ΕΕ για την πρόοδο της Σερβίας. Οπως είπε, «η εκτίμηση ήταν επί της ουσίας θετική, γιατί επιτεύχθηκε η απαραίτητη πρόοδος σε ορισμένους τομείς, και ιδιαίτερα σε αυτούς που αφορούν την οικονομία». Η Μπράμπιτς από την πλευρά της εξέφρασε δηκτικά την ελπίδα ότι η επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για τη Σερβία θα βασιστεί «σε γεγονότα και όχι στις πολιτικές θέσεις ορισμένων μελών», διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να δίνει διαπιστευτήρια στα μονοπώλια της ΕΕ, εφαρμόζοντας «τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας πως έχουν περάσει 2.226 μέρες από την υπογραφή της συμφωνίας για τη Συγκρότηση Κοινότητας Σερβικών Δήμων με την εγγύηση της ΕΕ και ακόμη παραμένει ανεφάρμοστη. Επισήμανε τέλος ότι ατιμώρητες παραμένουν και οι παραβιάσεις της συμφωνίας εμπορίου CEFTA και του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAA) στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν επέβαλε αυθαίρετα αύξηση δασμών 100% στις εισαγωγές από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ