Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Εθνικές εκλογές αύριο στη Δανία

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν αύριο, Τετάρτη, στη Δανία όπου εδώ και δεκαετίες εναλλάσσονται στην κυβέρνηση δύο μπλοκ, το αποκαλούμενο «κόκκινο» (με κορμό τους σοσιαλδημοκράτες) και το «μπλε» (με κορμό τους φιλελεύθερους), προωθώντας εναλλάξ την αντεργατική πολιτική. Σήμερα στη χώρα συγκυβερνά ένας «κεντροδεξιός» τρικομματικός συνασπισμός με κορμό τους Φιλελεύθερους (Venstre) του πρωθυπουργού, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, και τη συμμετοχή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Η κυβέρνηση εξαρτάται και από τη στήριξη του ακροδεξιού Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες, της Μέτε Φρεντέρικσεν, εμφανίζονται στην πρώτη θέση και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι και το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα.

Από τα θέματα που κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα είναι η μετανάστευση, με όλα τα κόμματα να συμφωνούν στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως ήδη συμβαίνει στη χώρα, στη διατήρηση του αυστηρού αντιμεταναστευτικού πλαισίου και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Επίσης, η κλιματική αλλαγή και η προώθηση των «πράσινων» τεχνολογιών και επιχειρήσεων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, σε μια χώρα όπως η Δανία, όπου η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία της καπιταλιστικής οικονομίας βασίζονται σημαντικά στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Τους τελευταίους μήνες διοργανώνονται κινητοποιήσεις γονέων που ζητούν να στελεχωθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με προσωπικό, ώστε να τηρείται η προβλεπόμενη αναλογία παιδαγωγών - παιδιών. Ωστόσο κανένα από τα κόμματα δεν δεσμεύεται για ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, καθώς προχωρούν στη χώρα οι αντιλαϊκές πολιτικές μείωσης των δημόσιων κοινωνικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ