Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση «Novartis»

Την ύπαρξη κεντρικής γραμμής στην υπόθεση «Novartis» με ξεκάθαρη στόχευση την άσκηση δίωξης - ανεξαρτήτως στοιχείων - κατά πολιτικών προσώπων περιγράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής στην αναφορά - παραίτησή του από επόπτης εισαγγελέας της έρευνας. Η αναφορά, που είδε τη δημοσιότητα σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», υποβλήθηκε στις αρχές Γενάρη 2019 μετά από δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να αρνήθηκε να παραλάβει «ένα στικάκι με στοιχεία για Ελληνα πρώην υπουργό» σε συνάντηση στην Αυστρία μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων και του FBI.

Ο ίδιος διαψεύδει το συγκεκριμένο περιστατικό και εκτιμά πως η ιστορία εφευρέθηκε για να παραιτηθεί από τη θέση του επειδή διαφωνούσε. Μάλιστα, υπαινίσσεται πως η διαρροή έγινε από τους εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς και αφήνει υπονοούμενα για επαφές με πολιτικά πρόσωπα (τύπου Ρασπούτιν, όπως λέει) και ζητά την πειθαρχική τους δίωξη. Στα όσα ανέφερε ο Γ. Αγγελής απάντησαν εγγράφως και οι εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς αντικρούοντας όσα έλεγε και η υπόθεση τέθηκε τελικά στο αρχείο.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική αναφορά - παραίτηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα από το Δεκέμβρη, οι εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς είχαν σκοπό να ασκήσουν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, «η βιασύνη για την "όπως - όπως" άσκηση ποινικής δίωξης αποδεικνύεται κατά τον κ. Αγγελή από όσα έλαβαν χώρα μεταξύ της κυρίας Τουλουπάκη και του κλιμακίου του FBI στη Βιέννη. Η κυρία Τουλουπάκη είχε πρόθεση να πληροφορήσει τους Αμερικάνους, ότι "...γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά...". Οπως λέει, "με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα να με πληροφορούν δια στόματος κυρίας Τουλουπάκη (κατά λέξη) ότι, «θα πούμε στους Αμερικάνους ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά»" και: "Αντέδρασα έντονα, και τους είπα (κατά λέξη) «καλά εμένα δεν με υπολογίζετε ως επόπτη σας, την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την έχετε ενημερώσει;». Μου απάντησαν αρνητικώς. Στην ερώτησή μου "πώς είναι δυνατόν να δίνουν στους Αμερικανούς αναφορά για θέματα που δεν γνώριζε ούτε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου" ουδέν μου απάντησαν. Στην ερώτησή μου "με τι αποδεικτικά στοιχεία θα ασκήσετε την δίωξη;" μου απάντησαν "με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο ανακριτής θα τα βρει"».

Για οργανωμένη σκευωρία με στόχο τη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών κάνει λόγο η ΝΔ, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα για την υπόθεση. Σε σχετική ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι είχε ζητήσει στη Βουλή από την κυβέρνηση να καταθέσει τη σχετική αναφορά παραίτησης και επισημαίνει: «(...) Εφθασε ο καιρός να βγει η αλήθεια στο φως, καθώς και οι υπεύθυνοι για τη σκευωρία».

  • Με εξώδικο απαντά η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στο εν λόγω δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και στις αναφορές του εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, με ημερομηνία 7/1/2019 και 21/2/2019. Η εισαγγελέας ζητά «άμεση επανόρθωση του απολύτως αναληθούς και κατάφωρα συκοφαντικού», όπως χαρακτηρίζει, δημοσιεύματος. Επισημαίνει ότι όλα τα εξιστορούμενα από τον Γ. Αγγελή «έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα» σε σχετική έρευνα του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, αφήνει αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες τις οποίες αποδίδει στο χρόνο της διαρροής αφού οι ισχυρισμοί είχαν διατυπωθεί τον περασμένο Γενάρη. Ανάλογο εξώδικο στάλθηκε και στην εφημερίδα «Η Αποψη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ