Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ
Αλληλοκατηγορίες για το ποιος υπονομεύει το ρόλο «ρυθμιστή» των αντιλαϊκών κυβερνήσεων

Με αλληλοκατηγορίες για το ποιος υπονομεύει την προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ να διαδραματίσει ρόλο «ρυθμιστή» και συγκολλητικής ουσίας στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις της επόμενης μέρας, συνεχίστηκαν και χτες οι διεργασίες στο χώρο του κόμματος, με άξονα την απομάκρυνση του Ευ. Βενιζέλου και αντανάκλαση ευρύτερα στο αστικό πολιτικό σκηνικό και στα σενάρια που παράγει για τα επόμενα κυβερνητικά σχήματα αντιλαϊκής διαχείρισης.

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ» απέδωσε την απόφαση της προέδρου του κόμματος Φ. Γεννηματά να μην του παραχωρηθεί η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές σε «πολιτικές σκοπιμότητες» της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας ότι το «επεισόδιο» προκλήθηκε για να σταλεί μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «άλλο κόμμα», δίχως τον ίδιο στις τάξεις του.

Χαρακτήρισε τις γενικότερες πολιτικές επιλογές της Φ. Γεννηματά και του επιτελείου της επιλογές «αυτοχειριασμού», οι οποίες «βοηθούν τη ΝΔ», λέγοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται για το ΚΙΝΑΛ είναι τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει, «ευρωπαϊστική και υπεύθυνη» ή «λαϊκιστική», σημειώνοντας ότι η δεύτερη επιλογή είναι πεδίο όπου «ο Τσίπρας δεν συναγωνίζεται» και κατηγορώντας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι θέλει ένα κόμμα «μικρό και περιχαρακωμένο».

Στο φόντο και της σημερινής κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, συμπλήρωσε ότι πλέον δεν τον απασχολούν τα εσωκομματικά του κόμματος και ούτε θα συμμετέχει στο εξής στις συνεδριάσεις των οργάνων, λέγοντας ότι παραμένει μέλος του ΚΙΝΑΛ «μόνο εκ του καταστατικού του». Πάντως συμπλήρωσε ότι «η ΝΔ δεν υπάρχει στον δικό μου ορίζοντα», ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο να φτιάξει δικό του κόμμα. Δήλωσε «μάχιμος και ενεργός πολίτης» και πως θα ασχολείται «με τα μεγάλα και ουσιαστικά».

Νωρίτερα ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μ. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα» επέμεινε ότι η επιλογή Γεννηματά να τοποθετήσει τον Γ. Καμίνη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σηματοδότησε τη «διεύρυνση σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες». Μιλώντας ο ίδιος και στον ρ/σ «News 247» για το πώς και πού θα κολλήσουν σε ένα επόμενο αντιλαϊκό σχήμα, είπε πως «σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ δεν θα αρκεστούμε να δώσουμε ένα βολικό συμπλήρωμα, για να προκύψει πλειοψηφία», αλλά ότι «το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί», στο «πατρόν» πάντα των «θέλω» του κεφαλαίου. Για να παζαρέψουν δε από καλύτερες θέσεις τη συμμετοχή τους σε μια επόμενη κυβέρνηση, παρουσίασε ως προϋπόθεση «την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ακόμα και σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές», αναπαράγοντας μια σειρά ψευτοδιλήμματα στο λαό, μπροστά και στις κάλπες της 7ης Ιούλη.

Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», αφού πρώτα ισχυρίστηκε πως «στόχος είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό, δεν είναι ο ρόλος μας να είμαστε συμπλήρωμα μιας άλλης παράταξης», έσπευσε να διευκρινίσει πως «αν υπάρχει συναπόφαση και συνεκτέλεση, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε, όχι όμως συνεργασία με το στανιό, με τη λογική της "ουράς" και του "συμπληρώματος"».

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδ. Λοβέρδος, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα» άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Ευ. Βενιζέλου αργότερα, από μια άλλη θέση, λέγοντας πως «το κεφάλαιο Ευ. Βενιζέλος έχει μέλλον, έχει μέλλον θεσμικό, η ζωή δεν τελειώνει, όποιος πιστεύει ότι η ζωή τελειώνει σε μία εκλογική αναμέτρηση κάνει λάθος, η πολιτική έχει πολλές εξελίξεις».

Στον αντίποδα, ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δ. Λιντζέρης, που έχει ταχθεί με την πλευρά Βενιζέλου, είπε στον «Alpha» πως «παραμονή εκλογών, το να προκαλείς ακρωτηριασμό και εσωστρέφεια εξοβελίζοντας ένα κορυφαίο σου στέλεχος, αυτό και μόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ανέβουν άλλα κόμματα. Δεν υπακούει σε κάποια λογική. Θεωρώ ότι όλο αυτό το πράγμα και μεθοδευμένο ήτανε και σηματοδοτεί μια τάση στροφής του ΠΑΣΟΚ προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο για μένα είναι απαράδεκτο (...) θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο αυτοκτονεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ