Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες για αύξηση των «μεσολαβητών» στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΟΦΙΑ.--

Τρόπους για αύξηση του αριθμού των χωρών που θα αναλάβουν και θα αξιοποιήσουν - η καθεμιά για τους δικούς της λόγους - έναν πιθανό ρόλο μεσολάβησης στο επικείμενο παζάρι Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, φαίνεται ότι αναζητούν οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με αλβανόφωνα ΜΜΕ στην Πρίστινα, ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου Κάδρι Βέσελι είχε συνάντηση με Γάλλους και Γερμανούς διπλωμάτες, την οποία αξιολόγησε ως «αποδοτική», αναγγέλλοντας γαλλογερμανική σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα γίνει στο Παρίσι την 1η Ιούλη, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Σε ρεπορτάζ της αλβανόφωνης «Gazeta Express» ο Βέσελι φέρεται πως επανέλαβε την αντίθεση της Πρίστινας στη συγκρότηση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, προσθέτοντας ακολούθως πως οι Γάλλοι και Γερμανοί ήταν «κοντά στις θέσεις» του Κοσσυφοπεδίου.

Το ίδιο διάστημα, σε ορισμένα σερβικά ΜΜΕ αναφέρθηκε ότι στις 10 Ιούνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή και την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν την περασμένη βδομάδα οι συλλήψεις δεκάδων Σέρβων αξιωματούχων και ενός Ρώσου διπλωμάτη ο οποίος υπηρετούσε στην αποστολή του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Κοσοβάρων Αλβανών. Οι πηγές αυτές ανέφεραν πως οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν τα πρόσφατα γεγονότα ως αφορμή για να δοκιμάσουν να επιβάλουν τη συμμετοχή ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο σε μία μελλοντική διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Η ρωσική απαίτηση φαίνεται πως υπαγορεύεται από την εξασφάλιση ανάλογου ρόλου στις ΗΠΑ, που εδώ και καιρό πιέζουν να εξασφαλίσουν ρόλο «μεσολαβητή», πλάι ή απέναντι στην ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί η περιβόητη συμφωνία «ομαλοποίησης» Βελιγραδίου - Πρίστινας με κάθε τρόπο: Με διαπραγμάτευση ή και με ανάφλεξη συγκρούσεων εφόσον επιχειρηθούν «διορθώσεις» συνόρων. Στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι να αποτρέψουν την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή.

Στα Τίρανα, το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός πρέσβης Αλμπέρτο Κουτίλο αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια σε σχέση με την επικείμενη απόφαση της ΕΕ για την έναρξη ή όχι των ενταξιακών διπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ο Κουτίλο είπε ότι το πρώτο σενάριο (που επιθυμεί διακαώς και η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα) είναι να εγκριθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Το δεύτερο είναι να απορριφθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή «έχουν ακόμη να γίνουν πολλά», και το τρίτο σενάριο είναι η ΕΕ να αναβάλει την απόφασή της για τους επόμενους μήνες.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, εκπρόσωπος της ΕΕ επιβεβαίωσε πως η Ολλανδία ζήτησε να αρθεί για τους Αλβανούς πολίτες η ελεύθερη μετακίνηση σε χώρες της ζώνης Σένγκεν, με το επιχείρημα ότι οι αλβανικές αρχές δεν κάνουν ολοκληρωμένους ελέγχους ασφαλείας, είτε λόγω ανικανότητας είτε - κυρίως - λόγω διαφθοράς.

Παράλληλα, στο Βερολίνο βρέθηκε χτες ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση στην Αλβανία) Λουλζίμ Μπασά και είχε συνάντηση με τον Γερμανό επίτροπο της ΕΕ για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκάνθερ Ετινγκερ. Ο Μπασά (που εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει εκστρατεία κινητοποιήσεων και αποχής από τις συνεδριάσεις της Βουλής, με βασικό αίτημα την παραίτηση Ράμα και τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών) χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Ετινγκερ σημαντικά έργα για την «αύξηση της απασχόλησης και βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης και ανάπτυξης των Αλβανών εργαζομένων».

Στη Σερβία, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς εμφανίστηκε να πρωταγωνιστεί σε μία πρωτότυπη εκστρατεία για παραμονή του Κοσσυφοπεδίου στην κυριότητα της Σερβίας. Ο ίδιος, όπως και άλλοι που συμμετέχουν στην εκστρατεία, εμφανίστηκαν να γράφουν πάνω σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, των 100 δολαρίων κ.ά., τη φράση «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία». Νωρίτερα, πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συναντήσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κινέζων Βιομηχάνων (που εκπροσωπεί 4.700.000 βιομηχανίες), ευχαριστώντας τους για τις «σημαντικές επενδύσεις» που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια στη Σερβία και ενθαρρύνοντάς τους να τις συνεχίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ