Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αναζητούν τρόπο αποφυγής ενός άτακτου Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας πάνω σε νομικώς δεσμευτική «διακομματική πρόταση», που θα δίνει χρόνο στους βουλευτές να εγκρίνουν νόμο που θα αποκλείει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Οκτώβρη, αναμένεται να προωθήσει σήμερα το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, με τη στήριξη και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει την εντεινόμενη πόλωση και να αποτρέψει ακόμη πιο δυσμενείς εξελίξεις για εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που το στηρίζει.

Τη διακομματική πρόταση υπογράφουν ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του «Εθνικού Κόμματος Σκοτίας» στο Ουέστμινστερ, Ιαν Μπλάκφορντ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κειμπλ, η επικεφαλής του Plaid της Ουαλίας στο Ουέστμινστερ, Λιζ Ρόμπερτς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτουιν και η ηγέτης των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας.

Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως οι Εργατικοί θα προωθήσουν την πρόταση σήμερα, αξιοποιώντας τη λεγόμενη «μέρα της αντιπολίτευσης», οπότε η κυβέρνηση επιτρέπει τη συζήτηση μίας πρότασης από την αντιπολίτευση. Εάν εγκριθεί, θα επιτρέπει στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας και να εισάγουν νομοθεσία που θα εμποδίζει τον επόμενο Συντηρητικό πρωθυπουργό να επιδιώξει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής ατζέντας προτείνεται να γίνει στις 25 Ιούνη, οπότε οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν τη σχετική νομοθεσία που θα εμποδίσει την άτακτη έξοδο της Βρετανίας.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.eu, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών να μην επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση του Brexit, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρήσει το σχέδιο συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβρη από τις άλλες 27 χώρες και την απερχόμενη πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Οπως εξήγησε, «οι 585 σελίδες της συμφωνίας δεν ήταν συμφωνία μεταξύ της Τερέζας Μέι και του Γιούνκερ, αλλά συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ».

Τέλος, και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit σε συνάντηση που είχε προχτές βράδυ με την Τερέζα Μέι, στο Βερολίνο, αναδεικνύοντας την «ανάγκη» να δοθούν «εγγυήσεις» ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες προς όλες τις κατευθύνσεις (2019-03-28 00:00:00.0)
Η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης (2018-12-13 00:00:00.0)
Νέα παζάρια Μέι - Γιούνκερ ενόψει της έκτακτης Συνόδου (2018-11-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πολυεπίπεδες αντιπαραθέσεις (2018-10-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση (2017-06-14 00:00:00.0)
Αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο του Βrexit (2016-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ