Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρουσιάστηκε το βιβλίο «80 χρόνια αγώνες για Λευτεριά - Κοινωνική Απελευθέρωση»

Παρουσιάστηκε χτες, σε μια γεμάτη αίθουσα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ξεχωριστή την παρουσία των παλαίμαχων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, το βιβλίο του Κώστα Μαραγκουδάκη, με τίτλο «80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ για Λευτεριά - Κοινωνική Απελευθέρωση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εντός».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΠΕΚΑΜ, της ΠΕΑΦΕ, από πολλές συνδικαλιστικές και συνταξιουχικές οργανώσεις, όπου είχε σχέση και είχε αναπτύξει δράση ο Κ. Μαραγκουδάκης. Ζεστό ήταν το χειροκρότημα για την παρουσία του αγωνιστή της Αντίστασης και Μακρονησιώτη Λάζαρου Κυρίτση. Επίσης, συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του δημοσιογράφου Κώστα Ψωμιάδη, που συντόνιζε την εκδήλωση, στη θητεία του Κ. Μαραγκουδάκη ως προέδρου του ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή».

Η εκδήλωση άνοιξε με αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» του Ξενοφώντα Βαρδαρού και του Γιάννη Ξύδα και «Τόποι πολιτικής εξορίας - Γυάρος» του Λεωνίδα Βαρδαρού, τα οποία περιλάμβαναν και μαρτυρίες του Κ. Μαραγκουδάκη.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αντιπρόεδρος FIR, Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) και Χάρης Παπαμάργαρης, οικονομολόγος και πρώην υπουργός. Ο κάθε ομιλητής αναφέρθηκε και σε μια διαφορετική περίοδο, με την οποία καταπιάνονται τα περιεχόμενα της έκδοσης. Αλλωστε, η ζωή και η δράση του Κ. Μαραγκουδάκη είναι ενταγμένη στη δράση του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πάλη ενάντια στη μεταξική δικτατορία, στο έπος της Εθνικής Αντίστασης, στον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, στην εποποιία του ΔΣΕ, στις φυλακές και τις εξορίες, στους σκληρούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες του '50 και του '60, στην αντιδικτατορική πάλη, αλλά και στους σύγχρονους αγώνες που παρουσιάζονται με γλαφυρότητα στο βιβλίο. Η έκδοση χωρίζεται σε 4 μέρη: Το πρώτο έχει τίτλο «Ζωή δοσμένη στον αγώνα», το δεύτερο περιέχει δημοσιευμένα άρθρα και ομιλίες του Κ. Μαραγκουδάκη, το τρίτο αδημοσίευτα άρθρα και το τελευταίο μέρος περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες αυτές τις δεκαετίες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του Κ. Μαραγκουδάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, όλους τους ομιλητές, καθώς και το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ