Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Κόντρες για τη Σύνοδο των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

ΡΑΜΑΛΑ.--

Το Επαναστατικό Συμβούλιο της «Φατάχ», του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, καταδίκασε τη διαφαινόμενη απόφαση Αιγύπτου, Ιορδανίας και Μαρόκου να συμμετάσχουν στη «Σύνοδο για Ειρήνη και Ευημερία» που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στις 25 και 26 Ιούνη στο Μπαχρέιν, προκειμένου να παρουσιάσουν το οικονομικό σκέλος του λεγόμενου «ειρηνευτικού σχεδίου» για το Παλαιστινιακό.

Στην ανακοίνωση της «Φατάχ» επισημαίνεται πως η «συμμετοχή ορισμένων Αράβων αδελφών μας είναι καταδικαστέα και αδικαιολόγητη». Απευθύνεται στη συνέχεια έκκληση στους Παλαιστίνιους και στους άλλους Αραβες να διαδηλώσουν και να κινητοποιηθούν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ.

Τις πληροφορίες πάντως διεθνών ΜΜΕ για συμμετοχή των τριών προαναφερθεισών χωρών στην εν λόγω Σύνοδο αμφισβήτησε ο Ιμπραχίμ Μιλχίμ, Παλαιστίνιος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Ραμάλα, λέγοντας ότι δεν έχουν ενημερώσει σχετικά την Παλαιστινιακή Αρχή. Επανέλαβε δε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει τη Σύνοδο, επειδή «ο μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι ο τερματισμός της 52ετούς κατοχής».

Χτες, πάντως, δύο αραβικές χώρες ανακοίνωσαν πως απέρριψαν την πρόσκληση των ΗΠΑ για συμμετοχή στη Σύνοδο. Πρόκειται για τον Λίβανο και το Ιράκ.

Πεθαίνουν αβοήθητα τα παιδιά με καρκίνο...

Οσο εντείνονται οι διαδικασίες και οι πιέσεις από τις ΗΠΑ για την προώθηση του «ειρηνευτικού σχεδίου» τους για το Παλαιστινιακό, έρχονται στην επιφάνεια ακόμα περισσότερες όψεις από τη σκληρότητα των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου «Associated Press» - που δεν διακρίνεται για τις φιλοπαλαιστινιακές ανταποκρίσεις του - αναφέρθηκε στο δράμα που ζουν πολλές οικογένειες καρκινοπαθών στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα αυτές που έχουν παιδάκια με ογκολογικά προβλήματα. Οι κατοχικές αρχές συχνά απαγορεύουν σε γονείς και συγγενείς να συνοδεύσουν τα παιδιά τους που υποφέρουν από καρκίνο, ή καθυστερούν ανεπίτρεπτα τη μεταφορά των ανήλικων καρκινοπαθών σε ογκολογικά νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ, με δραματικές συνέπειες στην εξέλιξη της ασθένειας.

Αφορμή για το ρεπορτάζ έδωσε ο πρόσφατος θάνατος ενός μικρού κοριτσιού από τη Γάζα, της Αϊσά α Λούλου, η οποία μεταφέρθηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, ασυνόδευτη σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ για αφαίρεση όγκου στο κεφάλι, όπου πέθανε λίγες μέρες μετά, προτού μπορέσει να ξαναδεί τους γονείς της.

Πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέγραψαν για το 2018 περίπου 600 τέτοιες περιπτώσεις, ανάμεσά τους και αρκετές δεκάδες παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, που μεταφέρθηκαν ασυνόδευτα σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ μετά από μεγάλη γραφειοκρατία και κρίσιμες χρονοτριβές. «Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να αφήσεις το παιδί σου στο άγνωστο... Η Ιερουσαλήμ είναι μία ώρα δρόμο από εδώ, αλλά αισθάνεσαι σαν να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη», είπε σε δημοσιογράφους ο πατέρας της μικρής, που - όπως αναφέρει το ΑΡ - πέθανε κλαίγοντας, μόνη της μέσα στο νοσοκομείο, αναζητώντας μάταια τους γονείς της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ