Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ετοιμη για συνομιλίες και για να δώσει «απαντήσεις»

Ο Μ. Σαλβίνι, πρόεδρος της «Λέγκας» και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε (δεξιά)

ANSA

Ο Μ. Σαλβίνι, πρόεδρος της «Λέγκας» και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε (δεξιά)
ΡΩΜΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του που «η πόρτα της ΕΕ είναι ανοιχτή» για συνομιλίες, και πρόσθεσε ότι «πάντα επιθυμούμε το διάλογο με τις Βρυξέλλες. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας η ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων (σ.σ. ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό η Κομισιόν, εξαιτίας παράβασης δημοσιονομικών κανόνων). Δεν πρόκειται για τεστ ισχύος (...) Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και πιστεύουμε σθεναρά ότι θα δώσουμε τις απαντήσεις που περιμένουν στις Βρυξέλλες».

Αναφερόμενος στη νέα συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Μ. Σαλβίνι και Λ. Ντι Μάγιο, και προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις σοβαρές διμερείς διαφωνίες, ισχυρίστηκε ότι «υπήρξε ένα κλίμα επανεμφανιζόμενου σεβασμού, ηρεμίας και διαλόγου». Συμπλήρωσε δε ότι και στις συναντήσεις που ξεκίνησαν για τη σύνταξη του νέου σχεδίου προϋπολογισμού, απέσπασε «θετική εντύπωση» από τη συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ανώνυμα στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι η Ιταλία θα επιδιώξει να επιμηκύνει χρονικά όσο γίνεται περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, εκτιμώντας ότι τα επόμενα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα θα την ωφελήσουν στη διαπραγμάτευση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση ενέκρινε νέο διάταγμα που περιορίζει την είσοδο σκαφών στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, κάτι που αφορά κυρίως την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», όσο κι αν έγινε προσπάθεια να προσαρμοστούν οι διατυπώσεις. Προβλέπονται μεταξύ άλλων πρόστιμα για τον πλοίαρχο ή τον ιδιοκτήτη σκάφους που μπαίνει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, μέχρι δε και η πιθανότητα κατάσχεσής του. Οπως υποστήριξε ο Σαλβίνι, που έχει και την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών, «εγκρίναμε ένα βήμα για την ασφάλεια αυτής της χώρας». Στο ίδιο νομοσχέδιο εγκρίθηκε επίσης η επιβολή σοβαρών κυρώσεων ενάντια σε όσους διαπράττουν επιθέσεις ενάντια σε μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρίες για ακριβή Ενέργεια και αντιρωσικές κυρώσεις (2022-09-06 00:00:00.0)
Η στάση απέναντι στη Ρωσία στην προεκλογική αντιπαράθεση (2022-08-24 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (2019-06-04 00:00:00.0)
Θέλει συνέχιση διαλόγου με την ΕΕ (2018-11-21 00:00:00.0)
Ανησυχία για την κατάσταση στην οικονομία και τις σχέσεις με την ΕΕ (2018-10-11 00:00:00.0)
Κόντρες για τη «συνταγή» στήριξης των μονοπωλίων (2018-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ