Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανησυχία για την κατάσταση στην οικονομία και τις σχέσεις με την ΕΕ

Αφορμή η επικείμενη κατάθεση του προϋπολογισμού που πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν

Από τη συνάντηση του προέδρου της ιταλικής Βουλής, Ρ. Φίκο, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση του προέδρου της ιταλικής Βουλής, Ρ. Φίκο, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ
Οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία της Ιταλίας, 3η στην Ευρωζώνη, και οι όροι συμμετοχής στην ΕΕ απασχολούν έντονα τα αστικά επιτελεία της ΕΕ και τροφοδοτούν διεργασίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και ευρύτερα, και στη χώρα μας. Το σχέδιο προϋπολογισμού, που συνέταξε η ιταλική συγκυβέρνηση του «Κινήματος 5 Αστέρων» («M5S») και της «Λέγκας», εμφανίζεται ως «απάντηση στη λιτότητα», ενώ στην πραγματικότητα εκφράζει τις ανάγκες του ιταλικού κεφαλαίου, ώστε αυτό να παζαρέψει τη θέση του και να κλείσει την ψαλίδα με τα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη. Το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πάντως δεδομένο ταξικό αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Ο τρόπος που επιχειρηματολογούν οι Ιταλοί αστοί πολιτικοί είναι αποκαλυπτικός. «Το πρόγραμμα αποτελεί ανάγκη για την υλοποίηση των στόχων μας και όχι πρόκληση απέναντι στην Ευρώπη», είπε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του «M5S», Λουίτζι ντι Μάγιο, μετά από την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτήν επιβεβαιώθηκε ότι η πρόταση θα είναι η σχέση δημόσιου ελλείμματος και ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 2,4% για το 2019, στο 2,1% για το 2021 και στο 1,8% το 2020. Ο ντι Μάγιο υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες», αλλά και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι θαρραλέα, η Ιταλία τα περίμενε εδώ και πολλά χρόνια...».

Ο άλλος αντιπρόεδρος - και ηγέτης της «Λέγκας» - Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Εμείς τραβάμε μπροστά... Προχωρούμε με νηφαλιότητα και υπερηφάνεια» και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή απλώς και μόνο δεν αρέσει στην Τράπεζα της Ιταλίας ή στο σπρεντ». Την ίδια στιγμή, ο Σαλβίνι επισήμανε ότι «μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι οι Ιταλοί «είναι έτοιμοι να μας δώσουν ένα χεράκι» προκειμένου «να πέσουν τα σπρεντς». Είπε ακόμα ότι «η δύναμη της Ιταλίας είναι η ιδιωτική αποταμίευση, που όμοιά της δεν υπάρχει στον κόσμο και προς το παρόν σιωπά και είναι επενδυμένη σε ξένα ομόλογα».

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα, που είπε πάντως ότι «αν το σπρεντ ξεφύγει, τότε θα πρέπει να αλλάξει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία είπε ότι συμφωνεί με όσους λένε πως «οι τόνοι στον διάλογο με τις Βρυξέλλες πρέπει να πέσουν» και επανέλαβε ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ισχυρίστηκε ότι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας είναι χαμηλότερες από τις δυνατότητες της χώρας.

Επαφές Ιταλών με Γιούνκερ

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ιταλικής Κάτω Βουλής Ρομπέρτο Φίκο (που προέρχεται από το «M5S»). Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «ήταν μια καλή συνάντηση, μια ευκαιρία να πέσουν οι τόνοι». Το ιταλικό πρακτορείο ANSA επικαλέστηκε πηγές από την ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο Φίκο συνάντησε και τους Ευρωπαίους επιτρόπους Φρανς Τίμερμανς και Πιερ Μοσκοβισί, σημάδι των διαθέσεων για διάλογο. Πρόσθεσε πάντως ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να προσδοκούν από τη Ρώμη να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ και είπε ότι «εξαρτάται από τους πολιτικούς της Ιταλίας να βρουν κανόνες και μέτρα που θα της επιτρέψουν να μείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Αυτοί οι στόχοι έχουν εγκριθεί από 28 δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και κυβερνήσεις της Ενωσης».

Τέλος, χρειάζεται να καταγραφούν οι δηλώσεις του ντι Μάγιο ως προς τις συμμαχίες του κόμματός του στην Ευρώπη. Λίγες μέρες μετά από τη συνάντηση Σαλβίνι - Λεπέν, που παρουσιάστηκε ως κήρυξη κοινής καμπάνιας ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη, ο ηγέτης του «M5S» είπε ότι «ο (Ούγγρος Βίκτορ) Ορμπάν και η Λεπέν δεν έχουν σχέση μαζί μας» και υποστήριξε ότι «εμείς δεν είμαστε ούτε δεξιό ούτε αριστερό κόμμα... Ο Ορμπάν και η Λεπέν είναι δεξιοί και είναι εταίροι της "Λέγκας", όχι δικοί μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοαστικό παζάρι για υπουργικές καρέκλες (2019-08-27 00:00:00.0)
Νέες εκτιμήσεις ότι «κινδυνεύει» η οικονομία της (2019-02-13 00:00:00.0)
Στη μάχη υπέρ του ιταλικού κεφαλαίου (2018-09-18 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2018-05-22 00:00:00.0)
Ζητούμενο μια «κυβέρνηση αλλαγής» προς όφελος του κεφαλαίου (2018-05-17 00:00:00.0)
Σαλβίνι - ντι Μάγιο μιλούν για «πρόοδο» στις συνομιλίες (2018-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ