Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επαφές Πούτιν σε Ιταλία και Γαλλία

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.--

Ενώ φουντώνουν η συζήτηση και το παζάρι μέσα στην ΕΕ για τη στάση απέναντι στη Ρωσία, μέρος της οποίας είναι και η «αποτελεσματικότητα» των ευρωπαϊκών αντιρωσικών κυρώσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για ώθηση στον στρατηγικό διάλογο Ευρώπης - Ρωσίας και γι' αυτό θα έχει στο «εγγύς μέλλον» συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο διάλογο σε ζητήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και η Ρωσία θα πρέπει να μετακινηθεί», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση RTS. Πρόσθεσε πως «παρά τις διαφωνίες συνεργαζόμαστε», ενώ απέκλεισε την επανένταξη της Ρωσίας στο G8.

Χτες η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε πως δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες για το τέλος αυτής της βδομάδας, αλλά ενδέχεται σύντομα να υπάρξει συνάντηση των δυο ηγετών.

Στο μεταξύ, προετοιμάζεται η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ιταλία τον Ιούλη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Η συνάντηση αναμένεται να δώσει «ώθηση στη διμερή συνεργασία» και στη συζήτηση για «σημαντικά διεθνή ζητήματα», σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Ιταλία. Να θυμίσουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, ενώ αμφισβητεί και τη «χρησιμότητα» των αντιρωσικών κυρώσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Κριμαίας για άλλους 12 μήνες, σύμφωνα με «διαρροές» σε διεθνή ΜΜΕ, ενώ η επίσημη απόφαση αναμένεται να παρθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ