Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Κόντρες για τη «συνταγή» στήριξης των μονοπωλίων

Το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού έδωσε νέα αφορμή για να υψωθούν οι τόνοι

Οι διαφωνίες Βρυξελλών - Ρώμης δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα (φωτ. από περσινή κινητοποίηση του ΚΚ Ιταλίας)
Οι διαφωνίες Βρυξελλών - Ρώμης δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα (φωτ. από περσινή κινητοποίηση του ΚΚ Ιταλίας)
Οι αντεγκλήσεις Ιταλίας - ΕΕ μπήκαν σε νέα φάση τη βδομάδα που πέρασε, μετά και από τη δημοσίευση του σχεδίου προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά που συνέταξε η κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα». Αν και τελικά ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα καθορίστηκε στο 2,4% για το 2019 αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια (2,1% το 2020 και 1,8% το 2021), Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι κ.ά. διατηρούν έντονο προβληματισμό για τις προτεραιότητες της Ρώμης και ειδικά για τους ρυθμούς με τους οποίους θα προσπαθήσει να «τιθασεύσει» το έλλειμμα και το μεγάλο δημόσιο χρέος της, που παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρωζώνης, σε αναλογία με το ΑΕΠ, μετά από αυτό της Ελλάδας και σήμερα υπολογίζεται στο 130,9%.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα λάβει όλες τις ευθύνες που της αναλογούν για να προστατεύσει τα συμφέροντα όλων των πολιτών, Ιταλών και Ευρωπαίων» και συμπλήρωσε ότι «η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που προβλέπει "ανοιγμένο" προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά». Πάντως, την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης να έχουμε μια ισχυρή Ιταλία και προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει ένα ισχυρό ευρώ και μια ισχυρή Ευρωζώνη. Αρα, ας συνεργαστούμε, ας εργαστούμε με ψυχραιμία, ας εργαστούμε εποικοδομητικά».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι «πρέπει να αποφύγουμε ένα αίτημα της Ιταλίας για ειδική μεταχείριση, η οποία, αν παραχωρηθεί σε όλους, θα σημάνει το τέλος του ευρώ».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, σχολιάζοντας τις επιλογές της κυβέρνησής του και τις αντιδράσεις των Βρυξελλών δήλωσε ότι «σεβόμαστε τις προϋποθέσεις της κυριαρχίας μας, όπως και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην ίδρυση των οποίων έχουμε συμβάλει και οι οποίοι παραμένουν το ενιαίο μας σπίτι». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η Ιταλία ετοιμάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε κλίμα νηφαλιότητας και σεβασμού των αμοιβαίων ρόλων, θεωρώντας ότι θα μπορέσει να αποδείξει - βάσει συγκεκριμένων στοιχείων - τη χρησιμότητα των μέχρι τώρα κινήσεων». Αλλά και σε άλλες του δηλώσεις υπογράμμισε ότι «το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύσσουμε».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, σε επιστολή του προς την Κομισιόν ευχήθηκε «να αναπτυχθεί ανοικτός διάλογος», υποστηρίζοντας ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού «χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και από θάρρος», προτάσσοντας την «ανάπτυξη, με φροντίδα - στη συνέχεια - για τη μείωση του ελλείμματος». Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι ενώ η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζει το πρόγραμμά της ως φιλολαϊκό, στην πραγματικότητα επιδιώκει «προσαρμογές» κατάλληλες για τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέες μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις που θα «προσλαμβάνουν και επενδύουν», διευκολύνοντας έτσι τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και προσδοκώντας ότι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα μπορέσουν να «ανοίξουν τα φτερά» τους για να ανακτήσουν προβάδισμα έναντι των γερμανικών, γαλλικών κ.ά.

Ενδεικτικό είναι ότι και ο Τρία, μιλώντας στην Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων Confindustria, ξεκαθάρισε ότι «στοχεύουμε οι δημόσιες επενδύσεις να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της (καπιταλιστικής) ανάπτυξης» αλλά και ότι υποσχέσεις όπως η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η θέσπιση «βασικού μισθού για όλους» «θα προχωρήσουν πολύ σταδιακά, σε όλη τη διάρκεια της θητείας (μας)».

Διαφωνίες με πολλές προεκτάσεις

Στο φόντο της αντιπαράθεσης Βρυξελλών - Ρώμης αναδεικνύονται η ανησυχία για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και τα αλυσιδωτά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει τυχόν διατήρηση ή και νέα αύξηση του ελλείμματος και του χρέους της. Αλλωστε, η ανησυχία που μεγαλώνει συνολικά για τη νωχελική καπιταλιστική ανάκαμψη οξύνει και τις κόντρες για το ποιος θα πληρώσει πρώτος τα «σπασμένα» μιας νέας μεγάλης υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης. Στα τέλη της βδομάδας κυκλοφόρησαν ακόμα και (ανώνυμες) εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρειαστεί αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους, ενώ ο ίδιος ο Γιούνκερ είπε: «Η Ιταλία απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που θέσαμε μαζί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θα ήθελα, τώρα που ξεπεράσαμε την ελληνική κρίση, να ξαναπέσουμε στην ίδια κρίση, με την Ιταλία. Μια κρίση αυτού του είδους είναι αρκετή».

Παράλληλα, έρχονται ξανά στην επιφάνεια και βαθύτερες διεργασίες για την πορεία της ΕΕ, τις «συνταγές» και τις προτεραιότητες (στον τομέα της δημοσιονομικής, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής κ.τ.λ.) με τις οποίες θα μπορέσει πιο αποφασιστικά να αναμετρηθεί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και η δύσκολη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αφού το Brexit διαφοροποιεί σημαντικά την κατάσταση.

Σε άλλη δήλωσή του ο Μοσκοβισί σχολίασε δηκτικά πως «οι Ιταλοί έχουν επιλέξει μια κυβέρνηση απόλυτα ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική», η οποία «προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».

«Στην Ιταλία δεν υπάρχει πρόβλημα ξενοφοβίας. Το πρόβλημα είναι ότι, την τελευταία περίοδο, η ευρωπαϊκή ιθύνουσα τάξη έχει απομακρυνθεί από τους πολίτες», αντέτεινε ο Κόντε, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, είπε την Παρασκευή ότι «άνθρωποι σαν τον (πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ) Γιούνκερ και τον (επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ) Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη και τη χώρα μας». Λίγους δε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές (ενόψει των οποίων εντείνονται πολυεπίπεδες διεργασίες, εντός και εκτός Ευρώπης) πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη εκ των έσω και ελπίζουμε ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα μας δώσουν μια χείρα βοηθείας. Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα». Σημειωτέον, ο Σαλβίνι ύψωσε αισθητά τους τόνους τις προηγούμενες μέρες επικρίνοντας ειδικά τους παραλληλισμούς που έκανε ο Γιούνκερ μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, σχολιάζοντας ότι... μιλά «μόνο με ξεμέθυστους» και κατηγορώντας τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι με τις δηλώσεις του εκτοξεύει τα «σπρεντ» (επιτόκια δανεισμού). Μάλιστα, τον συμβούλευσε «να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ