Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ
Διαμαρτυρίες για ακριβή Ενέργεια και αντιρωσικές κυρώσεις

Νέες διαβεβαιώσεις πως μια «κεντροδεξιά» κυβέρνηση στην Ιταλία μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη δεν θα παρεκκλίνει από τη «γραμμή» της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έδωσε η πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI), Τζ. Μελόνι, την ώρα που αυξάνονται οι λαϊκές αντιδράσεις στη χώρα εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών της Ενέργειας, αλλά και οι προειδοποιήσεις από τη βιομηχανία.

Νωρίτερα, το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Λέγκας, Μ. Σαλβίνι, που συμμετέχει μαζί με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» και τη «Φόρτσα Ιτάλια» στον λεγόμενο «κεντροδεξιό» συνασπισμό, είχε επαναλάβει ότι πολλές ιταλικές επιχειρήσεις θέλουν να αναθεωρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ισχυρίστηκε πως η Ιταλία θα έπρεπε να λάβει αποζημίωση από την ΕΕ για τη ζημιά που προκλήθηκε στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η Μελόνι ξεκαθάρισε, σε κοινή εμφάνιση με τον Σαλβίνι, ότι δεν θα έσπαγε το ευρωπαϊκό μέτωπο σε αυτό το θέμα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε τη διεθνή αξιοπιστία της Ιταλίας.

Ο Αντ. Ταγιάνι, συντονιστής της «Φόρτσα Ιτάλια», δήλωσε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή θέσης πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο Ευρώπης και ΝΑΤΟ».

Ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις - ακόμη και κατά 19% - έναντι του «κεντροαριστερού» με πυρήνα το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα. Στο μεταξύ, το 90% των Ιταλών ανησυχεί για το πώς θα αντιμετωπίσει τον χειμώνα, λόγω της συνεχούς αύξησης των λογαριασμών της Ενέργειας, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της Quorum/Youtrend. Επίσης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία δημοσκόπηση του «Political Thermometer», το 51,1% των Ιταλών θέλει να αρθούν οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία μετά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πληθωρισμού. Για το 44% οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν, εκ των οποίων το 24,2% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο «θα σήμαινε υποχώρηση στον εκβιασμό» του Πούτιν.

Την Παρασκευή, άνεργοι συγκεντρώθηκαν στη Νάπολη και έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος διαμαρτυρόμενοι για την άνοδο των τιμών.

Μεγάλη διαδήλωση στην Τσεχία ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο στην Πράγα κατά της κυβέρνησης της Τσεχίας, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να λάβει μέτρα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της Ενέργειας, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, που ήταν ένα ετερόκλητο γκρουπ δυνάμεων από εθνικιστικές ακροδεξιές δυνάμεις αλλά και το σοσιαλδημοκρατικοποιημένο ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, προέτασσαν την ανάγκη ουδετερότητας της χώρας στρατιωτικά και εξασφάλισης απευθείας συμβολαίων με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Π. Φιάλα, μίλησε για «ακραίες δυνάμεις με φιλορωσικό προσανατολισμό, αντίθετες με τα συμφέροντα της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ