Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Απειλές Πεκίνου για «αντίμετρα» στους αμερικανικούς εξοπλισμούς στην Ταϊβάν

Χτες ξεκίνησαν νέα ταϊβανέζικα γυμνάσια με αληθινά πυρά

Από πρόσφατες ασκήσεις του στρατού της Ταϊβάν
Από πρόσφατες ασκήσεις του στρατού της Ταϊβάν
Νέο γύρο όξυνσης στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εγκρίνει νέο μεγάλο πακέτο σύγχρονων στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Ταϊβάν, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει λαμβάνοντας «νόμιμα και απαραίτητα μέτρα», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Λιου Πενγκιού.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την έγκριση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν (η οριστική απόφαση απαιτεί έγκριση και από το Κογκρέσο).

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει 100 πυραύλους «Sidewinder» για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων και drones (αξίας 85,6 εκατ. δολαρίων), 60 αντιπλοϊκούς πυραύλους «Harpoon» (αξίας 355 εκατ. δολαρίων) και υποστήριξη για το σύστημα ραντάρ της Ταϊβάν (αξίας 665 εκατ. δολαρίων).

Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος» της Ταϊβάν και κάλεσε «το Πεκίνο να σταματήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι και αντ' αυτού να ξεκινήσει διάλογο».

Στο μεταξύ, χτες, η Ταϊβάν άρχισε νέα στρατιωτικά γυμνάσια, με πραγματικά πυρά. Τα γυμνάσια, που γίνονται ανά τρίμηνο, θα διαρκέσουν ως αύριο. Διεξάγονται στην κομητεία Πινγκτούνγκ (νότια) και θα συμμετάσχουν ελικόπτερα AH-1W «Super Cobra» και AH-64E «Apache». Είναι η δεύτερη φορά που η Ταϊβάν διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά μετά την επίσκεψη Πελόζι στο νησί.

Στο μεταξύ, καθώς ενισχύεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας, οι δύο πλευρές εντείνουν προσπάθειες περαιτέρω διείσδυσης στην Κεντρική Ασία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές που θα έχει ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στο Καζακστάν, στις 14 Σεπτέμβρη, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας. Μεταξύ άλλων αναμένεται η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Καζακστάν, Α. Σμαντιγιάροφ.

Ινδία: Καθέλκυση αεροπλανοφόρου εγχώριας κατασκευής

Παράλληλα, μέτρα για την αναβάθμιση της δικής της θέσης σε όλους τους τομείς λαμβάνει η Ινδία, σε μια περίοδο που φουντώνουν τα παζάρια της με τις ΗΠΑ και ενώ παραμένουν σοβαρές αντιθέσεις με την Κίνα.

Ετσι, η κυβέρνηση Μόντι διένειμε ευρέως πλάνα από την καθέλκυση του πρώτου εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρου, του «INS Vikrant».

Ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε πως το πλοίο, μήκους 262 μέτρων, σχεδιάστηκε από το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Cochin (νότια Ινδία). Αποτελεί το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί στην Ινδία, έχει πλήρωμα περίπου 1.600 άτομα και μπορεί να μεταφέρει 30 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, αλλά και ελικοπτέρων. Πάνω από το 75% των εξαρτημάτων και συστημάτων του αεροπλανοφόρου είναι ινδικής κατασκευής, με τη συμμετοχή δεκάδων ινδικών αμυντικών εταιρειών.

Πρόκειται για το 2ο επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο του ινδικού στόλου, που το 2004 είχε προμηθευτεί και το σοβιετικής κατασκευής «INS Vikramaditya» από τη Ρωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πολυμερή γυμνάσια ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2023-09-01 00:00:00.0)
Νέα επίσκεψη από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου (2022-08-17 00:00:00.0)
Σημαίνει «συναγερμό» ενάντια στο «ασιατικό ΝΑΤΟ» (2022-04-07 00:00:00.0)
Συνεχής στρατιωτική κινητικότητα στον Ινδο-Ειρηνικό (2022-01-28 00:00:00.0)
Χορός τρισεκατομμυρίων (2000-06-07 00:00:00.0)
Πυροδοτούν εντάσεις (2000-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ