Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα πολυμερή γυμνάσια ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Ξανά αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν

Διαρκή στρατιωτικά γυμνάσια, με εναλλασσόμενη συμμετοχή διαφόρων συμμάχων τους στην περιοχή, οργανώνουν οι ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν συνεχώς τη στρατιωτική στήριξη της Ταϊβάν, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας.

Ετσι, ενώ χτες αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι πολυήμερες ασκήσεις «Ulchi Freedom» που διεξάγουν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, ξεκίνησαν όμως οι ασκήσεις «Super Garuda Shield», τις οποίες οι ΗΠΑ καθιέρωσαν το 2009, με την Ινδονησία και το 2022 άρχισαν να παίρνουν μέρος και οι Αυστραλία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη. Θα διαρκέσουν συνολικά δύο βδομάδες ενώ, ειδικά φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», παίρνουν μέρος και οι Βρετανία - Γαλλία. Ακόμα, θα υπάρχουν και «παρατηρητές» από Μπρουνέι, Βραζιλία, Καναδά, Γερμανία, Ινδία, Μαλαισία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα και Ανατολικό Τιμόρ.

Το βασικότερο μέρος των γυμνασίων θα γίνει στην παράκτια πόλη Μπαλουράν, της Ανατολικής Ιάβας. Ο Αμερικανός στρατηγός Charles Flynn είπε ότι η άσκηση «εμφανίζει τη συλλογική μας δέσμευση και την ομοιόμορφη ενότητα, για να διασφαλιστεί ένας σταθερός, ασφαλής και πιο ειρηνικός, ελεύθερος και ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική για την όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας είναι το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ταϊβάν που ενέκρινε η Ουάσιγκτον, το οποίο για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα με το οποίο οι ΗΠΑ στηρίζουν τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών (το λεγόμενο Foreign Military Financing - FMF). Το πακέτο αυτό θα αφορά οπλισμό αξίας 80 εκατ. δολαρίων.

Εντονα αντέδρασε η Κίνα, που μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, μίλησε για εξέλιξη που «υπονομεύει την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας, βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και στέλνει σοβαρά εσφαλμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" (...) Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα του κινεζικού λαού να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε χτες νέα βαλλιστική δοκιμή, αυτήν τη φορά με εκτόξευση δύο πυραύλων βραχείας εμβέλειας. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA - έγινε άσκηση για «πλήγμα με τακτικά πυρηνικά όπλα που είχε σκοπό να καταστραφούν ολοσχερώς τα κυριότερα κέντρα διοίκησης και οι αεροπορικές βάσεις» στην άλλη πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ινδία: «Εντονη διαμαρτυρία» για χάρτη της Κίνας

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις έχει προκαλέσει χάρτης που δημοσίευσαν οι αρχές της Κίνας, στον οποίο εμφανίζονται ως μέρη της δικής της επικράτειας περιοχές των οποίων την κυριότητα διεκδικούν και άλλες χώρες.

Η Ινδία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Arindam Bagchi, υπέβαλε «έντονες διαμαρτυρίες» προς το Πεκίνο μετά τη δημοσίευση του χάρτη, στον οποίο το βορειοανατολικό ινδικό κρατίδιο Arunachal Pradesh και το αμφισβητούμενο οροπέδιο Aksai Chin εμφανίζονται ως κινεζικό έδαφος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέτοια βήματα από την Κίνα «απλώς περιπλέκουν την επίλυση του ζητήματος των συνόρων».

Ο δε Ινδός ΥΠΕΞ S. Jaishankar απέδωσε στην Κίνα «παράλογους» ισχυρισμούς και την κατηγόρησε για «παλιά συνήθεια» να δημοσιεύει χάρτες με εδάφη που δεν είναι δικά της.

Διαμαρτυρία στο Πεκίνο υπέβαλαν επίσης οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση που αφορούσε και διαφορές του νέου χάρτη με έκδοση του 2009, μίλησε για χάρτες που εκδίδονται τακτικά και εξέφρασε την ελπίδα «τα ενδιαφερόμενα μέρη να εξετάσουν το ζήτημα αντικειμενικά και ορθολογικά».

Σημειωτέον ότι χτες ασιατικά ΜΜΕ διέρρεαν ότι στη Σύνοδο Κορυφής της G20 που φιλοξενεί σε λίγες μέρες η Ινδία, αυτήν τη φορά την Κίνα δεν θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, αλλά ο πρωθυπουργός, Λι Κιανγκ.

Ταϊβάν: Υποψήφιος Πρόεδρος και ο ιδρυτής της «Foxconn»

Σε ένα τέτοιο φόντο, την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Ταϊβάν στις εκλογές που θα γίνουν το Γενάρη ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού της «Foxconn», Τέρι Γκου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει έρθει η «εποχή της διακυβέρνησης των επιχειρηματιών». Εμφανιζόμενος υπέρ μιας προσέγγισης με το Πεκίνο, ζήτησε «τέσσερα χρόνια και υπόσχομαι ότι θα φέρω 50 χρόνια ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν και θα χτίσω τα βαθύτερα θεμέλια για την αμοιβαία εμπιστοσύνη πέρα από το Στενό», προσθέτοντας ότι «η Ταϊβάν δεν πρέπει να γίνει Ουκρανία και δεν θα αφήσω την Ταϊβάν να γίνει η επόμενη Ουκρανία».

Κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση της Ταϊβάν ότι υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (που έχει ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο) «τα τελευταία επτά περίπου χρόνια, η Ταϊβάν οδηγείται διεθνώς στον κίνδυνο του πολέμου. Στο εσωτερικό, οι πολιτικές τους είναι γεμάτες λάθη».

Πρωτοαναγγέλλοντας την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, τον χειμώνα, ο Γκου είχε υποστηρίξει μιλώντας σε φοιτητές, ότι η Κίνα «όπως κατανοώ εγώ την κατάσταση, δεν θέλει πόλεμο. Αλλά αν εμπλακούμε σε ανεξαρτησία, αν υπάρχει ανεξαρτησία, τότε θα υπάρξει πόλεμος. Πιστεύει ότι η Ταϊβάν είναι δική της». Παρουσιάζοντας δε άξονες των σχέσεων που ο ίδιος θα επιδίωκε με το Πεκίνο, είχε πει ότι «δεν θα (κηρύξω) ανεξαρτησία, δεν θα μου επιτεθείτε ή δεν θα πετάξετε γύρω από την Ταϊβάν», ζητώντας «ειρήνη με σεβασμό» και συνομιλίες επί ίσοις όροις.

Ο Γκου δεν πήρε το επίσημο χρίσμα του κόμματος Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ) για τις εκλογές. Για να υποβάλει επίσημα υποψηφιότητα, χρειάζεται να συγκεντρώσει μέχρι τον Νοέμβρη 290.000 υπογραφές.

Το ΚΜΤ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σήμερα στο νησί που κυβέρνησε επί δεκαετίες την Ταϊβάν, από όταν η κυβέρνηση της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Κίνας» εγκατέλειψε ηττημένη την ηπειρωτική χώρα το 1949, τάσσεται κι αυτό σήμερα υπέρ της προσέγγισης με το Πεκίνο. Στελέχη του πραγματοποιούν επισκέψεις στην Κίνα και συναντήσεις με στελέχη του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, παρά την κριτική από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ