Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνάντηση Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς

Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή είχε την Τετάρτη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. Η συζήτηση κράτησε πάνω από 12 ώρες και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Στη σύσκεψη, που είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη χώρα, συμμετείχαν οι κεντροδεξιοί «Ρεπουμπλικάνοι», η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» και όλες οι συνιστώσες του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού NUPES.

Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «ευρείας πολιτικής πρωτοβουλίας» που εξήγγειλε ο Μακρόν στις αρχές Αυγούστου, με την ατζέντα σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ να εστιάζει σε τρία βασικά θέματα: «τη διεθνή κατάσταση, τους θεσμούς και τη συνοχή του έθνους».

Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύεται μια προσπάθεια αναζήτησης «συναινέσεων» σε βασικά προτάγματα του γαλλικού κεφαλαίου, σε συνθήκες που η κυβέρνηση Μακρόν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ενώ παράλληλα εντείνονται εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Μιλώντας προ ημερών στην ετήσια συνάντηση των πρέσβεων της χώρας, ο Μακρόν ανέφερε ότι το σημερινό διεθνές πλαίσιο «έχει γίνει μάλλον πιο σκληρό» και «περιπλέκεται» και «ενέχει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της Δύσης και πιο ειδικά της Ευρώπης μας». Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στην ανάδυση (νέων) μεγάλων, διεθνών δυνάμεων», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στην Αφρική, όπου οι εντεινόμενοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί απειλούν τη γεωπολιτική «επιρροή» της Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ