Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πέντε σιδηροδρομικοί εργάτες νεκροί σε ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα

Σε απεργία στους σιδηρόδρομους καλεί το Συνδικάτο USB

Το σημείο που το τρένο παρέσυρε τους εργάτες

LaPresse

Το σημείο που το τρένο παρέσυρε τους εργάτες
Πέντε σιδηροδρομικοί εργάτες σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην Ιταλία, όταν χτυπήθηκαν από τρένο ενώ εκτελούσαν εργασίες συντήρησης, σε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, όπως καταγγέλλουν συνδικάτα της χώρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία και ιταλικά ΜΜΕ, το τρένο, το οποίο μετέφερε άδεια βαγόνια στη γραμμή Μιλάνου - Τορίνο και δεν ήταν σε εμπορική υπηρεσία, ταξίδευε με 160 χλμ./ώρα όταν, γύρω στα μεσάνυχτα, χτύπησε τους εργάτες που αντικαθιστούσαν τμήματα των σιδηροδρομικών γραμμών κοντά στον σταθμό Brandizzo, στα περίχωρα του Τορίνο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν φρικιαστικές σκηνές, με ανθρώπινα λείψανα να έχουν εκτοξευτεί σε απόσταση 300 μέτρων.

Δύο από τους εργάτες του συνεργείου κατάφεραν να σωθούν, ενώ ο μηχανοδηγός κρατείται και ανακρίνεται.

Η εταιρεία RFI, που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, επιβεβαίωσε τους πέντε θανάτους και ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα. Ο δήμαρχος του Brandizzo δήλωσε σε ΜΜΕ ότι δεν αποκλείεται να υπήρξε κάποιο σφάλμα επικοινωνίας μεταξύ του συνεργείου και εκείνων που συντονίζουν τις εργασίες στις γραμμές.

Το ιταλικό συνδικάτο USB κάλεσε τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους σε 24ωρη απεργία.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα «είναι το πολλοστό επεισόδιο σε μια ιστορία που έχει ήδη γραφτεί, αποτελούμενη από εργολαβίες, ιδιωτικοποιήσεις, μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας, μείωση του προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι οι δολοφονίες στους χώρους δουλειάς, σήμερα πέντε πτώματα διαμελισμένα από ένα τρένο που πέρασε με 160 χλμ./ώρα και σταμάτησε ένα χιλιόμετρο αφού χτύπησε τους εργάτες. Απαιτούμε όποιος θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων να πληρώσει για το έγκλημά του με αυστηρές ποινές. Θέλουμε απόλυτη προστασία για τους εργαζόμενους που καταγγέλλουν παραλείψεις σε θέματα υγείας και ασφάλειας».

Οργή και συμπαράσταση εκφράζει το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των 5 εργατών που σκοτώθηκαν και «στους συναδέλφους μας, τους εργάτες και το συνδικάτο USB Ιταλίας, τη βαθιά μας θλίψη και την τεράστια οργή μας για τον χαμό 5 ακόμη εργατών, νέα θύματα της καταστρατήγησης των μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

«Η ίδια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και εμπορευματοποίησης των μεταφορών», τονίζει το ΠΑΜΕ, «έχει βαφτεί με το αίμα επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές και στην Ελλάδα, με το πρόσφατο πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Απέναντι στις πολιτικές που θυσιάζουν τις ζωές των λαών για τα κέρδη των λίγων απαντάμε με μαζική οργάνωση και δράση. (...) Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας, των εργατών της Ιταλίας και του συνδικάτου USB και στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους, για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι του νέου εγκλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ