Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζητούν από τη Σερβία «ετοιμότητα για δύσκολες αποφάσεις»

Αναφανδόν υπέρ ενός «συμβιβασμού προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας» τάχθηκε η Σέρβα πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς, από το βόρειο Κόσοβο που επισκέφτηκε, ενώ τα παζάρια και οι αντιθέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας διαπλέκονται με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια.

«Ο διάλογος είναι σημαντικός (...) Θα ήθελα να στείλω ένα καθαρό μήνυμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανοχή (...) αλλά και για το ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό του λαού μας στο Κόσοβο», ανέφερε η Μπρνάμπιτς, στην πρώτη επίσκεψή της στην περιοχή από το 2017 που ανέλαβε πρωθυπουργός, αλλά και στην πρώτη τέτοια επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου Σέρβου πολιτικού στην περιοχή μετά από πολλά χρόνια.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις διορισμού ειδικών συμβούλων τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας, στο πλευρό του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου, Μ. Λάιτσακ. Οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμ. Μακρόν και Ο. Σολτς, ενημέρωσαν σχετικά με επιστολή τους τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, μιλώντας για «μια στιγμή κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια» και δηλώνοντας «πεπεισμένοι ότι, υπό το πρίσμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει πραγματικότητα και να επιλύσουμε τις μακροχρόνιες διμερείς και περιφερειακές διαφορές».

Επίσης, ζήτησαν από το Βελιγράδι «αποφασιστικότητα και τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα» για «να λάβετε δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πρόοδο του διαλόγου μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας υπό την αιγίδα της ΕΕ», καταλήγοντας πως «οι πρόσφατες εντάσεις έδειξαν ότι χρειάζονται επειγόντως εποικοδομητικά βήματα προς τα εμπρός, τόσο σε πρακτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας (που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή), Εντι Ράμα, τόνισε σε γερμανικά ΜΜΕ ότι «η Ρωσία τροφοδοτεί τη σύγκρουση στα Βαλκάνια και θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη. Θα ήταν ικανοποιημένη αν κάτι κινείτο προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης». Αφού χαρακτήρισε «σωστή» την «απόφαση για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρθηκε στη «διαδικασία ειρήνης και συμφιλίωσης» που προχωρά, «έστω και αν θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα». Μίλησε ακόμα για «ενθαρρυντικές εξελίξεις στα Βαλκάνια», υπεραμυνόμενος της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», όπου συμμετέχουν Σερβία - Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία, σημειώνοντας ότι αυτή «θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις σχέσεις» στην περιοχή.

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ξεκινά σήμερα τριήμερη περιοδεία σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία και Κροατία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ