Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Μεσολάβηση» Αγκυρας μεταξύ των δύο «παράλληλων» πρωθυπουργών

Συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη είχαν την περασμένη Παρασκευή οι δύο «παράλληλοι» πρωθυπουργοί της Λιβύης, Αμπντ. Ντμπεϊμπά (εδρεύει στην Τρίπολη, έχει τη στήριξη της Δύσης και διατηρεί στενότερες επαφές με την Αγκυρα) και Φ. Μπασάγα (διορίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη με απόφαση του Κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη).

Η τουρκική προεδρία δημοσιοποίησε συνομιλίες μόνο από τη συνάντηση του Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Αμπντ. Ντμπεϊμπά, παρότι την ίδια μέρα συνάντησε επίσης τον Φ. Μπασάγα.

Αφορμή για τις συναντήσεις, με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή», έδωσε η ανάφλεξη συγκρούσεων που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα σε δυτικά προάστια της Τρίπολης, μεταξύ ομάδων ενόπλων που πρόσκεινται στις δύο αντίπαλες πλευρές. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν ως τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συναντήσεις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί σε παύση των εχθροπραξιών και «ειρηνική επίλυση του προβλήματος».

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, περίπου δύο μήνες μετά την παραίτηση της Αμερικανίδας διπλωμάτη Στέφανι Γουίλιαμς που είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου του για τη Λιβύη, ανακοίνωσε το Σάββατο τον διορισμό του Σενεγαλέζου διπλωμάτη Αμπντουλαγί Μπαθίλι στη θέση του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, αφού προηγήθηκε η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ