Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ»
Αδιαπραγμάτευτο το σταθερό ωράριο

Την απόφαση να στραφούν ενάντια σε κάθε επιχειρούμενο χτύπημα του σταθερού χρόνου εργασίας με την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων πήρε ομόφωνα το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», σε συνεδρίασή του με θέμα την τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου της επιχείρησης σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο αναφέρει ότι ο διευθύνων σύμβουλος, «χρησιμοποιώντας την ίδια προπαγάνδα ΣΕΒ - κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν όταν είναι να επιτεθούν στα εργασιακά μας δικαιώματα, χαρακτήρισε το κατακτημένο με αγώνες και αίμα 8ωρο "παρωχημένο" στους εργαζόμενους των πωλήσεων. Χαρακτήρισε επίσης τους εργαζόμενους που θέλουν να εργάζονται 9 με 5, όπως ακριβώς ορίζει η Σύμβασή τους, δηλαδή 8ωρο, 5ήμερο και 40ωρο, εργαζόμενους "μιας άλλης εποχής", καταλογίζοντάς τους "δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία" και ότι με την άρνησή τους να δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους δεν συμβάλλουν στη "δημιουργία καλού κλίματος". Δηλαδή προϋπόθεση καλού κλίματος είναι η απλήρωτη εργασία, αδιαφορώντας προφανώς για τις συνέπειες που δημιουργεί στους εργαζόμενους μια τέτοια ανατροπή, στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Μορφές απασχόλησης που ανέτρεψαν τον ημερήσιο σταθερό χρόνο εργασίας, όπως ελαστικότητα του ωραρίου, 4ωρα, ενοικίαση εργαζομένων, εργολαβοποίηση και μερική απασχόληση, οδήγησαν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα που είναι μπροστά μας.

Το Σωματείο ομόφωνα αποφάσισε πως η οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης και συμψηφισμού του 8ώρου, αλλά και ανατροπής των Συμβάσεών μας που καθορίζουν τον εργάσιμο χρόνο, θα μας βρει απέναντι. Θα υπερασπιστούμε το κατακτημένο δικαίωμά μας στο σταθερό ωράριο, στην ξεκούραση και τον προσωπικό μας χρόνο».

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και στο ΚΔΑΥ Τρίπολης

Σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι σε αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Τρίπολης.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η εταιρεία «Recycling South East LTD» ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει μέτρα «μείωσης του κόστους», επικαλούμενη οικονομική αδυναμία στην κάλυψη των υποχρεώσεών της. Τα σχέδια της εργοδοσίας είναι να προχωρήσει σε απολύσεις, ή να μετατρέψει τις συμβάσεις σε 6ωρη εργασία, ή να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία.

«Οι εργαζόμενοι δεν θεωρούμε ότι αποτελούμε κόστος, γιατί είμαστε αυτοί που παράγουμε το κέρδος που καρπώνονται οι εργοδότες. Δεν θα μπούμε σε διαδικασία να διαλέξουμε με ποιον τρόπο θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες», τονίζουν οι εργαζόμενοι, που ήδη προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση, έχοντας στο πλευρό τους το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Αρκαδίας.

Διεκδικούν «να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας με 5ήμερη και 8ωρη εργασία» και να βελτιωθούν «οι απαράδεκτες συνθήκες υγείας και ασφάλειας». Καλούν, τέλος, τους εργαζόμενους στα άλλα εργοστάσια του ίδιου εργοδότη να πάρουν αποφάσεις στήριξης του αγώνα τους και να συντονίσουν τις κινήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ